• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 22 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

MARINÁDA NA RYBY A DRŮBEŽ 2

1 lžička červeného oleje
1 lžička harisy
1 lžička octa
2 lžíce sojové omáčky
½ lžičky ústřicové omáčky
1 lžíce medu

Všechno smíchat.
Vhodné na kapra, lína; krůtu, krocana
Ryby marinovat 30 minut, drůbež 1 hodinu.

Vytisknout

MARINÁDA NA VEPŘOVÉ MASO

1 malá cibule, drobně nakrájet
1 dcl  hrnku olivového oleje
3 lžíce tymiánu
1 lžička tabaska
3 lžíce citrónové šťávy

Surovinyvložit do mísy promíchat.
Maso naložit na 4 hodiny, v ledničce i přes noc.

Vytisknout

MARINÁDA NA ZELENINU A MASO

1 dcl oleje (nejlépe slunečnicového)
1 dcl drobně krájené cibule
1 dcl rajčatové šťávy
0,5 dcl citrónové šťávy
¼ hrnku sojové omáčky
1 lžíce červeného vinného octa
2 lžíce bílého vína
1 lžička worcestrové omáčky
1 lžíce hořčice (francouzská)
1 dcl chilli omáčky
0,5 dcl cukru, lépe hnědého
1 lžička soli
¼ lžičky tymiánu
2 stroužky česneku, rozmačkat

Všechny suroviny smíchat.
Maso marinovat 3 hodiny, lépe přes noc.

Vytisknout

MARINÁDA NA RYBY, DRŮBEŽ

2 stroužky česneku, drobně nakrájet
1 citrón, nakrájet na tenké plátky
šťáva z jednoho citrónu
3 lžíce olivového oleje
1 lžíce drobně krájené zelené petržele
1 lžíce drobně krájeného oregana
1 lžíce drobně krájeného rozmarýnu
1 lžíce drobně krájené šalvěje
pepř
sůl

Suroviny dát do mísy, smíchat.
Marinádou potřít osušené maso, marinovat nejméně 3 hodiny.

Vytisknout

OMÁČKA S MEDEM NA GRILOVANÉ MASO

2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
1 cibule, drobně nakrájet
700 g rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
170 g kečupu
6 stroužků česneku, rozmačkat
1 lžíce octa
0,5 dcl worcestrové omáčky
2 lžíce citrónové šťávy
¼ lžičky chilli
1 lžíce provensálského koření
1 lžička cuminu
2 lístky bobkového listu
1 lžička tymiánu
1 lžička pepře
4 lžíce medu
1 lžička soli  

Do kastrolu vložit máslo, přidat olivový olej, rozehřát, přidat cibuli, smažit, až začne mírně žloutnout.
Přidat česnek, když zavoní, přidat rajčata, krátce podusit, přidat ostatní suroviny, kromě medu, provařit 30 minut.
Vmíchat med, provařit, odstranit bobkové listy, nechat vychladnout.
Přelévat přes grilované hovězí a vepřové maso, vhodné i pro drůbeží maso.

Doporučujeme