• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 22 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

ČÍNSKÉ ZELÍ V OCTOVÉ MARINÁDĚ

500 g čínského zelí, odstranit vrchní listy, nakrájet na proužky
100 g cukru
2 lžíce rýžového octa
3 lžičky sezamového oleje
1 lžička drobně strouhaného zázvoru
pepř

Proužky zelí namočit na 30 minut do osolené vody, vyndat, vyždímat, dát do mísy.
V misce smíchat cukr, ocet, sezamový olej, zázvor, pepř, nalít do mísy na zelí, promíchat, dát na 2 hodiny do ledničky.

Vytisknout

SMAŽENÉ FAZOLKY

400 g zelených fazolek
2 červené papriky, nakrájet na tenké proužky
200 g vepřového plecka, nakrájet na tenké proužky
2 stroužky česneku, drobně nakrájet
1 dcl masového vývaru
1 lžička sezamového oleje
1 lžíce sádla
½ lžičky pepře
½ lžičky soli 

Ve větším kastrolu rozehřát sádlo, přidat česnek, když zavoní, přidat papriky, osmažit (1,5 minuty).
Přidat fazolky, promíchat.
Přidat vývar, pepř, sůl, zakrýt dusit 4 minuty.

Vytisknout

SMAŽENÉ ZELÍ

400 g zelí, nakrájet na menší nepravidelné kousky
2 lžíce cukru
2 lžíce octa
2 lžíce sójové omáčky
1 lžíce stolního oleje
1 lžička soli
½ lžičky pepře

Zálivka: v míse pečlivě smíchat cukr, ocet, sójovou omáčku, sůl, stolní olej, pepř.
Rozehřát pánev, přidat olej, prohřát, přidat zelí, snížit přívod tepla, míchat 3 minuty.
Zelí přidat do mísy se zálivkou, promíchat, hned podávat.

Vytisknout

OCHUCENÉ OKURKY

500 g malých okurek
200 g kapií
1 lžíce sezamového oleje
½ lžičky soli

Kapie nakrájet na proužky, překrájet na poloviční délku okurek.
U okurek odříznout oba konce, podélně rozdělit na čtyři díly, dát do mísy, přidat sůl, nechat ležet cca 1 hodinu.
Slít vodu z mísy, okurky vyždímat, vrátit do mísy, přidat kapie, mírně osolit, přidat sezamový olej, promíchat.

Vytisknout

CELEROVÉ STONKY S PAPRIKAMI

2 celerové stonky
1 červená paprika
1 žlutá paprika
1 lžička octa
½ lžičky cukru
½ lžičky sezamového oleje
½ lžičky soli

Papriky nakrájet na tenké proužky, namočit na 15 minut do vody, vyndat, osušit.
Celerové stonky nakrájet na dílky dlouhé 6 cm, podélně rozpůlit, namočit do vody, až se začnou mírně kroutit.
V menším kastrolu přivést k varu vodu, odstavit z plotny, vložit namočený celer, blanšírovat 25 vteřin, vyndat, schladit, osušit.
Do mísy vložit proužky papriky, celerové stonky, cukr, ocet, sezamový olej, sůl.

Doporučujeme