• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

ZELENINOVÝ SALÁT

½ ledového, nebo hlávkového salátu, nakrájet
1 salátová okurka, odstranit dužinu, nakrájet na kostky
½ hrsti čerstvé máty, drobně nakrájet, nebo 1 lžička sušené máty
4 lžíce olivového oleje
1 lžíce citrónové šťávy
špetka cukru
pepř
sůl

Do mísy dát olivový olej, citrónovou šťávu, přidat cukr, pepř, sůl, ušlehat do emulze.
Přidat salát, okurku, mátu, promíchat.

Vytisknout

KUŘECÍ ŠIŠTAÚK

1 kg kuřecího masa bez kostí, nakrájet na kostičky 5 cm

Marináda
6 stroužků česneku, rozmačkat
2 lžíce citrónové šťávy
4 lžíce olivového oleje
½ hrsti čerstvé máty, drobně nakrájet, nebo 1 lžička sušené máty
½ lžičky drceného kmínu
½ lžičky pepře

Suroviny na marinádu vložit do mísy, promíchat.
Přidat maso, promíchat, dát na 6 hodin do chladu.
Maso napíchnout na grilovací jehly, osolit, grilovat.
Příloha: osmažené bílé pečivo a zeleninový salát.
Víno: Rulandské bílé.

Vytisknout

KRKOVICE

1 kg vepřové krkovice
šťáva z jednoho citrónu
1 lžíce změklého másla
10 lístků šalvěje
2 lžičky tymiánu
1/2 lžičky mletého pepře
stolní olej

1. Maso nakrájet na plátky 3 cm silné.
2. Pokapat citrónovou šťávou.
3. Vetřít tenkou vrstvu dobře změklého másla.
4. Posypat pepřem, tymiánem, proložit lístky šalvěje.
5. Těsně uložit do kastrolu, zalít olejem, aby maso bylo ponořené, uložit na dva dny do ledničky.
6. Maso vyndat z ledničky na sítko 4 hodiny před grilováním.
7. Grilovat 6 minut z každé strany.
Víno: Neuburgské, kabinet.

Vytisknout

TABBOULI

50g zelné petržele, drobně nakrájet
2 bílé nebo žluté cibule, drobně nakrájet
4 kvalitní rajčata, oloupat, odstranit jádra, drobně nakrájet
hrst čerstvé máty, drobně nakrájet nebo lžičku sušené
½ menší salátové okurky, oloupat, odstranit dužinu, drobně nakrájet
šťáva z 1 citrónu
pepř
sůl

Všechno smíchat.

Vytisknout

KEBAB

900g skopového, nakrájet na kousky 5 cm
3 lžíce olivového oleje
2 lžíce citrónové šťávy
1 lžička cuminu
1 lžička koriandru
1 lžička turmeriku
½ lžíce papriky
1 stroužek česneku, rozdrtit
1 lžičky harissy
1 šalotka, nakrájet na segmenty
1 citrón
pepř
sůl

1. Maso dát do kastrolu, přidat citrónovou šťávu, česnek, koření, promíchat, nechat přes noc.
2. Maso osolit, opepřit.
3. Napichovat na jehlice střídavě s cibulí, grilovat nebo osmažit na pánvi.
Příloha: salát tabbouli a placky.

Doporučujeme