• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

ZÁKLADNÍ INFORMACE

Důležitá je pravidelnost v příjmu potravy. Je vhodné konzumovat šestkrát denně v přiměřených porcích s vydatnou snídaní.

ZAKÁZANÉ POTRAVINY
Alkohol
Špek
Škvarky
Sádlo
Vnitřnosti
Uzeniny
Mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku
Instantní pokrmy (polévky, omáčky)
Tmavé pečivo
Celozrnné pečivo
Čerstvá cibule
Čerstvý česnek

POVOLENÉ POTRAVINY
Ryby
Kuře
Krůta
Telecí
Libové hovězí
Libové vepřové
Mléko
Nízkotučné jogurty, sýry, tvaroh
Brambory
Rýže
Kroupy
Těstoviny
Bílé pečivo
Zelenina
Ovoce
Tuky jen do hotových jídel

Tepelná úprava potravin
Dušení
Vaření
Zahušťovat je krátce opraženou moukou, ne jíškou.

Vytisknout

GRILOVANÉ JEHNĚČÍ NA JEHLE - Souvlaki

1 jehněčí kýta, vykostit, maso nakrájet na kousky 3 cm
½ hrnku olivového oleje
4 lžíce citrónové šťávy
provensálské koření
pepř
sůl

1. Smíchat olej s citrónovou šťávou, pepřem, vložit maso, nechat hodinu.
2. Maso dát na špejle, grilovat, sypat oreganem, solit.
Příloha: rajčatový salát.
Víno: Cabernet Sauvignon; Frankovka, pozdní sběr.

Vytisknout

ČOČKOVÝ SALÁT II.

500 g čočky, přebrat, uvařit
5 ztracených vajec
200 g anglické slaniny, nakrájet na nudličky, osmažit na pánvi
2 jelita, podélně rozpůlit, nakrájet na tenká půlkolečka
1 velká cibule, drobně nakrájet, v sítku propláchnout studenou vodou
šťáva z poloviny citrónu
1 hrst drobně krájené zelené petržele
pepř
sůl

Všechny suroviny, kromě ztracených vajec a anglické slaniny, vložit do mísy, promíchat.
Prezentace: porci salátu posypat smaženou anglickou slaninou, na salát položit ztracené vejce.

Vytisknout

TEPLÝ BRAMBOROVÝ SALÁT S ANGLICKOU SLANINOU A ŽAMPIÓNY

8 brambor, uvařit ve slupce, oloupat, nakrájet na větší kostky
10 žampiónů, odstranit nohu, oloupat nakrájet na silné plátky
4 ztracená vejce
1 lžíce citrónové šťávy
2 lžíce sádla
300 g anglické slaniny, nakrájet na širší nudličky
1 cibule, nakrájet na osminky
2 stroužky česneku, nakrájet na plátky
1 lžičky tymiánu
pepř
sůl

Plech potřít sádlem, přidat brambory, posypat tymiánem, dát do trouby rozehřáté na 180°C, péct 15 minut.
Na pánvi rozehřát ½ lžíce sádla, přidat žampióny, 1 minutu nemíchat, přidat citrónovou šťávu, pepř, sůl, promíchat, 3 minuty smažit.
Žampióny přendat na talíř.
Na pánvi rozehřát zbytek sádla, přidat cibuli, smažit 3 minuty, míchat
Přidat anglickou slaninu, smažit 2 minuty.
Přidat česnek, když zavoní, přendat obsah pánve k žampiónům.
Pečené brambory přendat do větší mísy, opepřit, osolit, přidat žampióny, cibuli s česnekem, anglickou slaninu, promíchat.
Prezentace: na porci salátu položit ztracené vejce.

Vytisknout

ČOČKOVÝ SALÁT

500 g čočky, přebrat, uvařit
5 ztracených vajec
200 g anglické slaniny, nakrájet na nudličky, osmažit na pánvi
2 jelita, podélně rozpůlit, nakrájet na tenká půlkolečka
1 velká cibule, drobně nakrájet, v sítku propláchnout studenou vodou
šťáva z poloviny citrónu
1 hrst drobně krájené zelené petržele
pepř
sůl

Všechny suroviny, kromě ztracených vajec a anglické slaniny, vložit do mísy, promíchat.
Prezentace: porci salátu posypat smaženou anglickou slaninou, na salát položit ztracené vejce.

Doporučujeme