• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

BOLLITO MISTO

 (“smíchané a vařené”)

1 kg hovězího hrudí nebo kližky
1 kg vepřového ramínka
1,5 l hovězího vývaru
2 lžíce sádla
3 cibule hrubě nakrájet
4 celerové stonky, nakrájet na větší díly
4 mrkve, hrubě nakrájet
1 kg malých brambor, oškrábat
3 bobkové listy
6 zrnek celého pepře
pepř
sůl

Maso opepřit, osolit.
V kastrolu rozehřát sádlo, přidat maso, důkladně osmažit ze všech stran.
Maso zalít horkým vývarem tak, aby bylo zcela zakryté.
Přidat, cibuli, celer, bobkové listy, celý pepř,
Přivést k varu, pomalu vařit 1 hodinu.
Přidat mrkev, brambory, vařit do změknutí masa.
Maso vynadat, položit na talíř, přidat mrkev, brambory, přikrýt alobalem.
Vyndat celer, cibuli, bobkové listy, celý pepř vyhodit.
Vývar dále vařit, zredukovat na polovinu, dochutit pepřem, solí.

Prezentace: maso nakrájet na plátky, naskládat na mísu, kolem masa položit brambory a mrkev. Omáčku dát do omáčníku. Do misek dát sýrovou omáčku a salsa verde.
Víno: Cabernet Sauvignon

Vytisknout

KACHNA NA POMERANČÍCH

1 kachna (2,5 kg)
horký drůbeží vývar
šťáva ze 2 pomerančů
3 jablka, oloupat, nakrájet na čtvrtky, odkrojit jádřince
2 lžičky kmínu
2 lžíce medu
sůl

Kachnu položit na pekáč, polít pomerančovou šťávou, osolit a posypat kmínem vně a uvnitř.
Kachnu naplnit jablky, mírně podlít horkým vývarem, dát do trouby vyhřáté na 220°C, péct 20 minut.
Snížit teplotu na 180°C, péct 10 minut.
Kachnu obrátit, propíchat na prsou a pod křídly, aby se uvolnilo sádlo, ale jen pod kůži. Z pekáče pak sádlo odebrat, podlít horkou vodou.
Pekáč s kachnou vrátit do trouby a péct ještě 25 minut na každých 450 g váhy.
Kachnu vyndat na talíř.
Do výpeku přidat med, promíchat.
Snížit teplotu na 160°C, kachnu vrátit do pekáče, odkrytou kachnu dopékat 30 minut, často přelévat výpekem s medem.
Příloha: kynutý knedlík, červené zelí, bílé zelí.
Víno: Chardonnay, pozdní sběr.

Vytisknout

PALAČINKY PLNĚNÉ TVAROHEM A SÝREM

125 g hladké mouky
1 vejce + žloutek
špetka soli
mléko
olej

Do misky nalít mléko, přidat vajíčko a žloutek, důkladně rozmíchat – důležité.
Až pak (!) přisypat mouku, přidat špetku soli.
Rozpálit pánev, potřít tukem.
Těsto rozlít, když se po 2 minutách objeví puchýřky, obrátit a smažit ½ minuty.

Tvarohová náplň
200 g měkkého tvarohu
100 g ementálu, drobně nastrouhat
20 g smetany ke šlehání
1 lžíce drobně krájené zelené petržele
pepř
sůl
Všechny suroviny vložit do misky, prošlehat.
Prezentace: studené palačinky plnit tvarohovou náplní.

Vytisknout

KUŘE (perlička, bažant) S UZENÝM MASEM A HOUBAMI

kuře, rozdělit na logické díly
2 lžíce hladké mouky
600 ml drůbežího vývaru
3 dcl bílého vína (Müller Thurgau, Pálava)
20 malých cibulek, nebo 4 cibule, nakrájet na osminky
500 g mírně prorostlého uzeného, nakrájet na větší kostky
12 hlaviček žampiónů, oloupat, nakrájet na silnější plátky
2 bobkové listy
1 lžička tymiánu
1 lžíce drobně krájené zelené petržele
½ lžíce pažitky
1 lžíce sádla
1½ lžíce másla
½ lžíce cukru
celý pepř
mletý pepř
sůl

Maso opeřit, osolit, obalit v mouce.
V kastrolu rozehřát sádlo, přidat maso osmažit, přidat 2 dcl vína, zredukovat, přidat vývar, bobkový list, tymián, celý pepř, dusit, až maso změkne, občas zamíchat.
Nakrájené uzené osmažit na pánvi, dát stranou.
Na rozpálenou pánev přidat žampióny, po ½ minutě přidat ½ lžíce másla, smažit 3 minuty, míchat, dát stranou.
Na pánvi rozehřát 1 lžíci másla, přidat cibulky, cukr, promíchat, přidat víno, zredukovat, míchat.
Když je maso měkké, přidat uzené maso, houby, cibulky, promíchat, dochutit pepřem, solí.
Příloha: vařená rýže, bílé pečivo.
Víno: Ryzlink rýnský.

Vytisknout

OBALOVANÁ VEKA SE SÝREM NIVA

16 plátků veky, nasucho opéct na pánvi
100 g másla
200 g nivy, nastrouhat
2 lžíce drobně krájené zelené petržele
3 vejce, rozšlehat
rostlinný olej na smažení (ne olivový)

V míse našlehat změklé máslo s nivou, přidat petržel, promíchat.
Plátky veky spojit vrstvou směsi sýra, namočit do rozšlehaných vajec.
Na pánvi rozehřát větší množství oleje, obalené plátky veky prudce osmažit.

Doporučujeme