• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

LEPENICE SE ŠKVARKY

1 kg syrových brambor, oškrábat, nakrájet na čtvrtky
0,5 kg kysaného zelí, vyždímat, překrájet
1 cibule, drobně nakrájet
4 lžíce sádla
6 lžic škvarků, prohřát
2 lžičky kmínu
1 lžička cukru
sůl

Brambory vložit do osolené vroucí vody s 1 lžičkou kmínu, uvařit doměkka.
V kastrolu rozpustit 1 lžíci sádla, přidat cibuli, smažit 5 minut, míchat, přidat, zelí, cukr, sůl mírně podlít vodou, dusit do měkka.
Uvařené brambory rozšťouchat s 1 lžící sádla, vmíchat obsah kastrolu.
Vmíchat škvarky.
Prezentace: porce přelévat zbylým rozpuštěným sádlem.

Vytisknout

CHLEBA

1 kg hladké mouky
1 lžička kvasnic
½ lžičky cukru
1 lžíce kmínu
6 dcl vody, nebo 4 dcl piva a 2 dcl vody
1 lžíce octa
1 lžíce soli

Udělat kvásek
Do misky dát 5 lžic mouky, cukr, kvasnice, promíchat, zalít trochou vlažné vody, promíchat, trochu posypat moukou, nechat 20 minut na teplém místě kynout.
Do mísy dát mouku, kmín, kvásek, promíchat, přidat zbylou vodu, promíchat.
Dát na vál posypaný moukou, vypracovat vláčné těsto, upravit do bochníku, dát do mísy, posypat moukou, zakrýt utěrkou, dát na teplé místo na 40 – 60 minut kynout.
Plech pokrýt papírem na pečení, na papír položit bochník, bochník potřít vodou.
Plech vložit do trouby rozehřáté na 260°C, péct 15 minut.
Snížit teplotu na 180°C, péct 50 minut, nebo až má bochník světle tmavou kůrku.

Vytisknout

SALÁT S ČOČKOU, ČERVENOU ŘEPOU A PEČENOU PAPRIKOU

2 červené řepy, neloupat
40 dg vařené čočky
0,5 l hovězího vývaru
4 červené papriky, nakrájet na menší čtverečky
2 cukety, nakrájet na menší kostky
4 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
1 lžíce drobně krájené zelené petržele
2 den staré rohlíky, nakrájet na kostičky
2 bobkové listy
olivový olej
2 lžíce citrónové šťávy
pepř
sůl

Rozehřát pánev, přidat nakrájené rohlíky, opražit, dát stranou.
Na pánvi rozehřát 2 lžíce olivového oleje, přidat papriku, cuketu, pepř, sůl, smažit 5 minut, míchat.
Do kastrolu dát řepy, zalít vývarem, přidat bobkové listy, vařit 40 minut, případně dolít horkou vodu.
Řepu oloupat, nakrájet na kostičky.
Do mísy dát čočku, řepu, cukety, papriky, rajčata, opepřit, osolit, přelít olivovým olejem, zamíchat.
Prezentace: salát posypat opraženými rohlíky a krájenou petrželí.

Vytisknout

KUŘE S RÝŽOVOU NÁDIVKOU

1 kuře
½ lžíce másla
pepř
sůl

Nádivka
1½ hrnku vařené rýže
1 cibule, drobně nakrájet
1 stonek celeru, drobně nakrájet
1 lžíce másla
2 lžíce půlených, oloupaných pražených mandlí
2 lžíce drobně krájené petržele
pepř
sůl

Na pánvi rozehřát máslo, přidat celer, cibuli, pepř, sůl, smažit 2 minuty, dát do mísy.
Přidat rýži, mandle, promíchat.
Kuře potřít změklým máslem, vně i uvnitř opepřit, osolit.
Kuře naplnit nádivkou, zašít.
Kuře dát na pekáč, mírně podlít vodou, zakrýt pekáč, vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct 1 hodinu, kuře občas přelévat výpekem.
Odkrýt pekáč, péct 20 minut.
Kuře položit na talíř zakrýt alobalem, nechat 10 minut ležet.
Šťávu z pekáče scedit, doplnit 1 lžící másla.
Příloha: ryže se žampióny.
Víno: Rulandské šedé, kabinet.

Vytisknout

MARINOVANÝ FLANK STEAK

Flank je anglické označení pro spodní část hovězího boku, jeho třetiny u zadních nohou, česky bok bez kosti, slabina. Maso je tužší, proto je třeba ho marinovat. Důležité je nechat maso po grilování stát cca 7 minut. Maso se podává výhradně krájené na tenké plátky.

1 kg hovězího boku
4 dcl hovězího vývaru

Marináda
1 dcl rostlinného oleje (ne olivový)
0,5 dcl sójové omáčky
1 lžíce octa
2 lžíce citrónové šťávy
1½ lžíce worcesterské omáčky
2 lžíce plnotučné hořčice
3 stroužky česneku, rozmačkat
1 lžíce pepře

Do mísy dát všechny suroviny na marinádu.
Maso přidat do marinády a maso v ní obalit, mísu přikrýt, dát na 24 hodin do lednice. Občas v marinádě obracet.
Maso před grilováním nechat ležet mimo lednici alespoň 2 hodiny.
Z masa odstranit marinádu.
Maso dát na rozehřátý gril, grilovat z každé strany 7 - 8 minut.
Maso položit na talíř, přikrýt alobalem, nechat stát 7 minut.
Maso nakrájet na tenké plátky.
Prezentace: plátky masa složit na talíř, přelít omáčkou.
Příloha: bílé pečivo.
Víno: Frankovka.

Doporučujeme