• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

BOLOŇSKÁ OMÁČKA

0,5 kg mletého hovězího
0,5 kg mletého vepřového
1 lžíce másla
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce sádla
0,3 kg kuřecích jater, nakrájet na kousky
2 cibule, drobně nakrájet
4 stroužky česneku, rozmačkat
150 g anglické slaniny, drobně nakrájet
2 konzervy rajčat, rozmačkat
300 g rajského protlaku
0,4 l červeného vína
30 g čerstvé bazalky, drobně nakrájet
½ muškátového oříšku, nastrouhat
hovězí vývar na ředění
½ lžičky cukru
pepř
sůl

Na pánev dát 1 lžíci másla, cibuli, 5 minut smažit, míchat, přidat česnek, smažit 2 minuty, míchat.
Přidat anglickou slaninu, 2 lžíce olivového oleje smažit 2 minuty.
Obsah pánve přendat do většího kastrolu.
Na pánev dát sádlo, přidat hovězí, prudce osmažit, až zhnědne, přendat do kastrolu.
Na pánev přidat vepřové, prudce osmažit, až zhnědne, přendat do kastrolu.
Na pánev přidat játra, prudce osmažit, až zhnědne, přendat do kastrolu.
Kastrol dát na plotnu a obsah smažit, míchat, přidat červené víno, dusit, zredukovat.
Přidat vývar, rajčata, protlak, cukr, muškátový oříšek, pepř, sůl, pomalu dusit 2 hodiny.
Přidat bazalku.
Přidávat vývar jen v případě, že tekutina se příliš odpařuje a obsah kastrolu se přichycuje na dno.

Prezentace: do středu talíře položit těstoviny (zpravidla špagety), přelít boloňskou omáčkou, posypat parmezánem.
Víno: Cabernet Sauvignon.

Vytisknout

KROUPOVÉ RIZOTO S HOUBAMI

16 lžic ječmených krup
1 cibule, drobně nakrájet
2 stroužky česneku, drobně nakrájet
10 hlaviček žampiónů, oloupat, nakrájet na silné plátky
5 dcl zeleninového vývaru
1,5 dcl smetany ke šlehání
1,5 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
1,5 dcl bílého vína (Müller Thurgau, Pálava)
100 g parmezánu
½ lžičky tymiánu
½ lžičky šalvěje
pepř
sůl

Kroupy propláchnout. (Kropy není třeba předvařovat.)
Na pánvi rozehřát 1 lžíci másla a olivový olej, přidat cibuli, smažit 2 minuty, míchat.
Přidat houby, smažit 1 minutu, nemíchat, jen prohodit.
Přidat česnek, když zavoní, přidat víno a nechat zcela zredukovat, přidat kroupy, šalvěj, tymián.
Přidat zeleninový vývar, pepř, sůl, vařit 35 minut, podle potřeby podlévat vývarem, občas zamíchat, vývar téměř zredukovat, přidat smetanu, provařit do zhoustnutí.
Pánev sundat z plotny, vmíchat, ½ lžíce másla, parmezán.
Dochutit pepřem, solí.

Vytisknout

HŘEBENATKY S AVOKÁDEM

Hřebenatka svatojakubská (mušle svatého Jakuba)
Mušle lze koupit buď v lastuře (ty mají oranžovou a bílou část, oranžovou část je pak třeba odstranit), nebo vykuchané v rybárnách nebo větších obchodech.

8 vyloupaných hřebenatek
2 zralá avokáda, hrubě nakrájet
4 lžíce spařeného špenátu, překrájet
3 stroužky česneku, nakrájet na plátky
2 lžíce kysané smetany
1 lžíce másla
1 lžička citrónové šťávy
1 lžíce olivového oleje, na smažení
olivový olej na zředění avokáda
pepř
sůl

Do mixeru vložit avokádo, špenát, česnek, kysanou smetanu, citrónovou šťávu, trochu olivového oleje, pepř, sůl, rozmixovat.
Směs by neměla být příliš tuhá, ale měla by držet konzistenci. Případně přidat olivový olej na její zředění.
Dochutit pepřem, solí.
Víno: Chardonnay, pozdní sběr.

Vytisknout

PALAČINKY S RYBÍ NÁPLNÍ

1 kg rybího filé nenapuštěného vodou
2 mrkve, nakrájet julien (jako sirky),
1 lžíce majonézy
2 lžíce bílého jogurtu
citrónová šťáva z ½ citrónu
¼ lžičky muškátového oříšku
2 lžíce drobně krájené zelené petržele
kysaná smetana na ozdobu
pepř
sůl

Filé opepřit, osolit, uvařit v páře, nechat vychladnout, rozebrat na kousky.
Mrkev vložit vařící osolené vody, uvařit, nerozvařit, slít, nechat vychladnout.
Do mísy vložit vařenou mrkev, přidat citronovou šťávu, majonézu, jogurt, muškátový oříšek, 1½ lžíce petržele, pepř, sůl, promíchat.
Přidat kousky filé, opatrně promíchat.
Prezentace: na palačinku položit 2 lžíce ochuceného filé, zabalit jako balíček, na talíř položit švem dolů, na balíček dát ½ lžíce kysané smetany, posypat zelenou petrželí.

Palačinky
125 g hladké mouky
1 vejce + žloutek
špetka soli
mléko
olej

Připravit tenké palačinky.
Do misky nalít mléko, přidat vajíčko a žloutek, důkladně rozmíchat – důležité
Až pak (!) přisypat mouku, přidat cukr, špetku soli.
Rozpálit pánev, potřít tukem.
Těsto rozlít, když se po 2 minutách objeví puchýřky, obrátit a smažit ½ minuty.
Nechat vychladnout.

Vytisknout

PŘÍPRAVA HŘEBENATEK

Hřebenatka svatojakubská  (mušle svatého Jakuba)

Mušle lze koupit buď v lastuře (ty mají oranžovou a bílou část, oranžovou část je pak třeba odstranit), nebo vykuchané v rybárnách nebo větších obchodech.

6 ks hřebenatek
150 g zelených fazolek
8 cherry rajčat, rozpůlit
2 lžíce citrónové šťávy
1 lžíce másla na osmažení mušlí
200 g másla
olivový olej
bílý pepř
sůl

1. Mušle trochu osolit.
2. Na pánvi rozpustit máslo, mušle zprudka osmažit, ale nechat nepropečené, aby byly šťavnaté, mušle vyndat.
3. Do výpeku po mušlích přidat fazolky, rajčata osmažit, přidat pepř, sůl.
4. Omáčka: přepustit máslo, přidat citrónovou šťávu, promíchat.
Víno: Chardonnay, pozdní sběr.

Doporučujeme