• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 22 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

SALÁT S HOŘČICOVOU ZÁLIVKOU S ČESNEKEM

papriky, nakrájet na kostky
rajčata, nakrájet na kostky
okurky, nakrájet na kostky
různé druhy salátů, natrhat
bazalka
provensálské koření

Zálivka
1 díl plnotučné hořčice
3 díly rostlinného oleje (ne olivový)
1/2 dílu citrónové šťávy (vinný ocet)
1 díl vody
1/2 dílu cukru
rozmačkaný česnek podle chuti
bílý pepř
sůl

1. Do hořčice vmíchat olej, česnek, citrónovou šťávu, vodu, cukr, pepř, dochutit pepřem, solí.
2. Zeleninu posypat bazalkou, provensálským kořením, promíchat.
3. Zálivkou zalít těsně před podáváním, aby působením zálivky nezvadl salát.

Vytisknout

SALÁT S DIJONSKOU ZÁLIVKOU

papriky, nakrájet na kostky
rajčata, nakrájet na kostky
okurky, nakrájet na kostky
různé druhy salátů, natrhat
bazalka
provensálské koření

Zálivka
1 díl dijonské hořčice
3 díly rostlinného oleje (ne olivový)
1/2 dílu citrónové šťávy (vinný ocet)
1 díl vody
1/2 dílu cukru
bílý pepř
sůl

1. Do hořčice vmíchat olej, citrónovou šťávu, vodu, cukr, pepř, dochutit pepřem, solí.
2. Zeleninu posypat bazalkou, provensálským kořením, promíchat.
3. Zálivkou zalít těsně před podáváním, aby působením zálivky nezvadl salát.

Vytisknout

PÁLIVÝ RAJČATOVÝ SALÁT

400 g rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
2 cibule, drobně nakrájet, propláchnout vodou
2 zelené chilli papriky, drobně nakrájet
1 lžíce octa
½ lžíce cukru
sůl

Všechny suroviny vložit do mísy, smíchat, dochutit solí, před podáváním vychladit.

Vytisknout

POMERANČOVÁ OMÁČKA

2 dcl červeného vína (Svatovavřinecké)
2 dcl vody
50 g cukru
drobně strouhaná kůra z jednoho pomeranče
šťáva z jednoho pomeranče
šťáva z poloviny citrónu
80 g rybízového džemu

Do menšího kastrolu nalít vodu, přidat cukr, kůru z pomeranče, svařit.
Přidat rybízový džem, pomerančovou šťávu, zredukovat o ¼.
vhodné k hovězímu masu.

Vytisknout

MRKVOVÝ SALÁT

200 g mrkve, hrubě nastrouhat
35 g cibule, hrubě nastrouhat, propláchnout studenou vodou
1 lžička drobně strouhaného zázvoru
2 lžičky drobně krájené máty
1 lžička cukru
½ lžičky soli
2 lžíce citrónové šťávy

Všechny suroviny vložit do mísy, smíchat, před podáváním vychladit.

Doporučujeme