• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 22 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

DUŠENÉ TŘI DRUHY MASA S POLENTOU

250 g kančí kýty, nakrájet na kostky 2,5 cm
250 g králičího masa, nakrájet na kostky 2,5 cm
250 g vepřového ramínka, nakrájet na kostky 2,5 cm
2 měkčí vepřové klobásy, nakrájet na kostky 2,5 cm
2 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
2 dcl červeného vína (Merlot)
2 mrkve, nakrájet na kolečka
2 stonky celerové, nakrájet na plátky
2 cibule, drobně nakrájet
2 konzervy rajčata i se šťávou, rajčata nakrájet
1 lžíce rajčatového protlaku
8 zrnek černého pepře
6 zrnek jalovce, rozmáčknout
2 bobkové listy
½ lžičky rozmarýnu
1 lžička šalvěje
pepř
sůl
masový vývar na podlití

V kastrolu rozehřát máslo a olej, přidat cibuli, celerovou nať, smažit 3 minuty, míchat.
Přidat maso, pepř, jalovec, bobkový list, rozmarýn, šalvěj, promíchat, přidat víno, nechat zredukovat.
Přidat rajčata i se šťávou, promíchat, dusit 1,5 hodiny, podle potřeby podlévat vývarem, osolit, opepřit po 1 hodině dušení.

Plenta
½ kg polenty
2,5 l vody
60 g másla
150 g krémového sýru
50 g parmezánu

Do hrnce dát vodu, osolit, než začne voda vřít, pomalu přisypávat polentu, míchat, vařit 30 minut, míchat.
Po 3 minutách přidat máslo, promíchat, krémový sýr, promíchat, parmezán, promíchat.

Prezentace: z porce polenty udělat na talíři kruh, do kruhu dát porci dušeného masa.
Víno: Merlot, pozdní sběr.

Doporučujeme