• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 22 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

ZAJÍC NAČERNO

1,5 kg zaječího předku, rozdělit na porce, osolit, opepřit
0,6 dcl drůbeží vývar
2 dcl červeného vína (Svatovavřinecké)
1 mrkev, nakrájet na tenké plátky
1 petržel, nakrájet na tenké plátky
1/8 celeru, nakrájet na tenké plátky
1 cibule, drobně nakrájet
2 lžíce sádla
50 g slaniny, drobně nakrájet
3 polévkové lžíce švestkových povidel
50 g oloupaných mandlí
50 g sušených švestek, podélně přepůlit
1 lžíce brusinkového želé nebo kompotu
1 lžíce nastrouhaného perníku
šťáva z ½ citrónu
6 kuliček nového koření
10 kuliček pepře
2 bobkové listy
2 hřebíčky
½ lžičky tymiánu
pepř
sůl

Jíška
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
Mouku opražit, přidat máslo, osmažit, zředit vývarem, provařit 30 minut.

V hrnci rozehřát sádlo, přidat špek, přidat mrkev, celer, petržel, smažit 3 minuty, míchat, přidat cibuli, smažit 5 minut, míchat, přidat koření.
Přidat maso osmažit ze všech stran, přidat víno, zredukovat, přidat zředěnou jíšku, dusit.
Po 30 minutách přidat, švestky, švestková povidla, rozinky, brusinky, mandle, jíšku, perník, dusit 15 minut.
Přidat citrónovou šťávu, promíchat.
Maso vyjmout, položit na talíř, přikrýt alobalem.
Z omáčky vyndat bobkové listy, celá koření, omáčku rozmixovat, dochutit pepřem, solí.
Příloha: kynutý knedlík, noky.
Víno: Svatovavřinecké.

Doporučujeme