• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 22 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

PEČENÝ NADÍVANÝ BAŽANT

1 bažant
½ l masového vývaru
50 g špeku, nakrájet na klínky
30 g špeku, nakájet na plátky
2 lžíce másla
5 zrnek pepře
3 zrnka nového koření
2 zrnka jalovce, rozmáčknout
½ lžičky tymiánu
pepř
sůl

Bažanta očistit, prošpikovat prsíčka a stehna, opepřit a osolit vně i uvnitř.
Nádivkou bažanta naplnit.
Do pekáče položit plátky špeku, přidat máslo, přidat bažanta prsíčky dolů, vložit do trouby rozehřáté na 180°C.
Když se máslo rozpustí, podlít bažanta horkým vývarem.
Péct 1½ v průběhu pečení přelévat bažanta šťávou. Podle potřeby vývar doplňovat.
Příloha: vařené brambory, vařená rýže.
Víno: Modrý Portugal.

Nádivka
3 housky, rozkrájet na kostičky
30 g špeku, nakrájet na kostičky
3 dcl mléka
2 vejce
120 g uzeného masa, nakrájet na kostičky
bažantí játra, drobně nakájet
1 hrst drobně kájené zelené petržele
¼ lžičky muškátového květu
¼ lžičky pepře
sůl

Do mísy nalít mléko, přidat vejce, rozšlehat, přidat pepř, muškátový květ, osolit, promíchat.
Přidat housky, míchat, až se housky nasáknou, přidat uzené maso, špek, zelenou petržel, promíchat.

Doporučujeme