• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 22 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

KANČÍ KÝTA SE ŠÍPKOVOU OMÁČKOU II.

  • 1,5 kg kančí kýty
  • 3 lžíce sádla
  • 100 g špeku, drobně nakrájet
  • 80 g hladké mouky
  • 1 lžička přírodního cukru + trochu na dochucení omáčky
  • šťáva z 1 citrónů
  • 1 dcl dezertního vína
  • vývar zvěřinový nebo hovězí
  • pepř
  • sůl

Marináda

  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 2 mrkve, drobně nakrájet
  • 1 petržel, drobně nakrájet
  • ¼ celeru, drobně nakrájet
  • 10 kuliček celého pepře, rozdrtit
  • 5 kuliček nového koření,
  • 2 bobkové listy,
  • 1 lžička tymiánu
  • 6 kuliček jalovce, rozdrtit
  • kůra z jednoho citronu
  • šťáva ze 2 citrónů
  • 2 lžíce změklého másla

Šípková omáčka

  • 2dcl červeného vína
  • 120 g šípkové marmelády
  • 1 citrón, šťáva a kůra
  • sůl

1. Smíchat položky na marinádu, maso potřít máslem, naložit maso na 2 dny, obracet.
2. Maso vyjmout, očistit, osolit, opepřit, posypat moukou.
3. Na pánvi rozpálit 2 lžíce sádla, kýtu osmažit.
4. Předehřát troubu na 220°C.
5. Na sporák dát pekáč, rozpustit 1 lžící sádla, přidat špek, cukr a nechat zkaramelizovat.
6. Přidat zeleninu z marinády, šťávu z jednoho citrónu, víno.
7. Dát do trouby, teplotu snížit na 180°C, péct hodinu a půl až hodinu a tři čtvrtě.
8. Maso vyjmout, pekáč dát na plotnu, výpek zredukovat, přidat zbytek mouky.
9. Udělat jíšku, zředit vínem, podle potřeby vývarem, slít do kastrolu, 20 minut provařit.
10. Přidat marmeládu, citrónovou kůru a šťávu, provařit 5 minut.  
Příloha: houskové knedlíky.

Doporučujeme