• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 22 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

MEDAILONKY Z KANČÍ KÝTY SE ŠÍPKOVOU OMÁČKOU

  • 400 g kančí kýty
  • 100 g špeku, drobně nakrájet
  • 1,5 dcl červeného vína
  • vývar z kostí, nebo hovězí vývar (nebo masox)
  • sádlo na smažení

Marináda

  • 2 mrkve, drobně nakrájet
  • 1 petržel, drobně nakrájet
  • 1 celer, drobně nakrájet
  • 2 cibule, drobně nakrájet
  • koření: celý pepř, nové koření, bobkový list, tymián, jalovec, citrónová kůra
  • 100 ml octa
  • 2 lžíce povoleného másla

Šípková omáčka

  • 100 ml červeného vína
  • 80 g hladké mouky
  • 120 g šípkového džemu
  • 50 g cukru
  • sůl

1. Maso potřít máslem, zasypat zeleninou, kořením, přelít octem, dát do ledničky na 2 dny, občas převrátit.
2. Maso očistit, nakrájet na medailonky (asi 3 cm silné), vázat nití, aby držely tvar.
3. V pánvi rozpustit sádlo, medailonky obalit v mouce, opéct po obou stranách.
4. Vyjmout z pánve, odložit do tepla.
5. Do kastrolu dát sádlo, rozpustit, přidat cukr, přidat špek, kořenovou zeleninu z marinády, přidat 1,5 dcl vína, zredukovat, přidat maso, podlít vývarem, dusit do měkka.

Šípková omáčka
1. Změklé maso vyndat, šťávu vydusit téměř na tuk, zaprášit moukou, rozmíchat jíšku, zředit vínem, přidat šípkový džem, trochu vývaru.
2. Omáčku povařit, rozmixovat, dochutit.
Víno: Svatovavřinecké.

Doporučujeme