• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 11 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

Vepřové Maso - Seznam receptů

PANENKA
VEPŘOVÁ PANENKA PLNĚNÁ
VEPŘOVÁ PANENKA V SÝROVÉM KABÁTKU
VEPŘOVÁ PANENKA S HRUŠKOVOU SALSOU
PANENKA V KUŘECÍM OBALU A TŔI OMÁČKY
VEPŘOVÁ PANENKA A ROZMARÝNOVÉ BRAMBORY
VEPŘOVÉ MEDAILONKY S RAJČATY A MOZZARELLOU
RAKOVNICKÁ VEPŘOVÁ PANENKA V MEDOVÉ A PÁLIVÉ MARINÁDĚ
VEPŘOVÉ MEDAILONKY S RAJČATY A MOZZARELLOU NEBO BALKÁNSKÝM SÝREM NEBO NIVOU

KOTLETY
PLNĚNÉ VEPŘOVÉ KOTLETY
DUŠENÉ VEPŘOVÉ KOTLETY
VEPŘOVÉ KOTLETY NA CIBULI
KOTLETY S PAPRIKOVÝM SOTÉ
RAKOVNICKÉ VEPŘOVÉ KOTLETY
VEPŘOVÉ KOTLETY S RATATOUILLE
VEPŘOVÉ S ČESNEKEM, CHILLI A RATATOUILLE
VEPŘOVÉ KOTLETY SE SOTÉ Z PAPRIK A CIBULE

Řízky
RAKOVNICKÝ ŘÍZEK
SMAŽENÉ VEPŘOVÉ ŘÍZKY
ŘÍZEK V SÝROVÉM ZÁVOJI
ŘÍZEK RAKOVNICKÉHO LÉTA
ŘÍZEK V SÝROVÉM ZÁVOJI S KAPIÍ
ŘÍZEK V SÝROVÉM ZÁVOJI SE ŽAMPIÓNY

KÝTA
BIGOŠ
VEPŘOVÝ ZÁVITEK
ZAPEČENÉ VEPŘOVÉ
MASO RAKOVNICKÉHO VOZKY
RAKOVNICKÉ MASOVÉ NUDLIČKY
PEČENÁ VEPŘOVÁ KÝTA NADIVOKO
RAKOVNICKÉ MASOVÉ NUDLIČKY S NIVOU
VEPŘOVÁ KÝTA DUŠENÁ V MARINÁDĚ Z ČERVENÉHO VÍNA

KRKOVICE
ŽIVÁŇSKÁ
VEPŘOVÁ PEČENĚ

VEPŘOVÉ CECE STYL
VEPŘOVÁ PEČENĚ SELSKÁ
PLNĚNÉ VEPŘOVÉ PLÁTKY
PÁLIVÉ VEPŘOVÉ S ČESNEKEM
KRKOVICE NA VÍNĚ SE ŽAMPIÓNY
VEPŘOVÁ KRKOVICE NA ŽAMPIÓNECH
VEPŘOVÁ KRKOVICE S VINNOU REDUKCÍ

PLEC
SZÉKEJSKÉ ZELÍ
VEPŘOVÝ VRABEC
VEPŘOVÉ MASO S MRKVÍ
VEPŘOVÉ RAMÍNKO PEČENÉ
RAGÚ ZE DVOU DRUHŮ MASA
VEPŘOVÉ DUŠENÉ V ZELENINĚ
VEPŘOVÉ POMALU VAŘENÉ V MLÉCE
VEPŘOVÁ PLEC S CIBULÍ NA ČERNÉM PIVĚ
RAKOVNICKÁ VEPŘOVÁ PLEC DUŠENÁ NA VÍNĚ
VEPŘOVÉ RAMÍNKO NA ČESNEKU S ROZMARÝNEM
DUŠENÁ RAKOVNICKÁ VEPŘOVÁ PLEC NA RAJČATECH

BŮČEK
NADÍVANÝ BŮČEK
VEPŘOVÉ VÝPEČKY
MORAVSKÝ VRABEC
ŠPEKOVÉ KNEDLÍKY
PEČENÝ VEPŘOVÝ BŮČEK
VEPŘOVÝ BŮČEK NA VÍNĚ
ROLÁDA Z VEPŘOVÉHO BŮČKU
PEČENÝ VEPŘOVÝ BŮČEK NA PIVU
NADÍVANÝ PEČENÝ VEPŘOVÝ BŮČEK
VEPŘOVÝ BŮČEK S FENYKLEM NA VÍNĚ
PLÁTKY VEPŘOVÉHO BŮČKU S BRAMBOREM A DUŠNÝM ZELÍM
PEČENÍ UZENÉHO MASA

Guláše
VEPŘOVÝ GULÁŠ
SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ
ZABÍJAČKOVÝ GULÁŠ
VEPŘOVÝ GULÁŠ NA ČERNÉM PIVU

ŽEBRA
PEČENÁ ŽEBRA
VEPŘOVÁ ŽEBRA
PEČENÁ VEPŘOVÁ ŽEBRA
GRILOVANÁ VEPŘOVÁ ŽEBRA
PEČENÁ A GRILOVANÁ VEPŘOVÁ ŽEBRA
GRILOVANÁ VEPŘOVÁ ŽEBRA PŘEDVAŘENÁ

KOLENO
PEČENÉ KOLENO
VAŘENÉ VEPŘOVÉ KOLENO

Maso s medem
VEPŘOVÉ PLÁTKY S MEDEM
PEČENÉ VEPŘOVÉ V MEDU A PEPŘI
VEPŘOVÉ KOTLETY S MEDEM A ČESNEKEM

Mleté a sekané maso
KARBANÁTKY
KARBANÁTKY obalované
SEKANÁ PEČENĚ
JATERNICE
JATERNICOVÝ PREJT

Vařené maso, ovary
OVARY

Studené pokrmy
UTOPENCI
HUSPENINA
HUSPENINA 2
JATERNICOVÝ PREJT
DOMÁCÍ TLAČENKA
JÁTROVÁ PAŠTIKA
PAŠTIKA Z VEPŘOVÝCH JATER
PAŠTIKOVÉ KOŘENÍ

PANENKA V KUŘECÍM OBALU A TŔI OMÁČKY

  • 500 g panenky, omýt osušit
  • 1 lžíce sádla
  • 2 kuřecí řízky, tence rozklepat
  • plátky libové anglické slaniny
  • plátky uzeného sýra
  • 1 mrkev, očistit, škrabkou na zeleninu odkrojit proužky
  • 1 pórek, nakrájet na pruhy
  • máslo
  • šalvěj
  • pepř
  • sůl
  • alobal

Marináda

  • bílý jogurt, nechat vykapat
  • 2 stroužky česneku, rozmačkat
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • tymián
  • pepř

1. Panenky posypat pepřem, tymiánem, potřít česnekem, zalít jogurtem, nechat v marinádě 3 hodiny.
2. Na pánvi rozpustit sádlo, z panenek odstranit jogurt, krátce osmažit.
2. Kuřecí maso osolit, posypat chilli paprikou.
3. Alobal rozdělit na takové části, aby do nich bylo možné zabalit panenky zabalené do kuřecího masa.
4. Alobal potřít změklým máslem, posypat pepřem, solí.
5. Na alobal položit kuře, na kuře položit plátky mrkve, proužky pórku, osolit, opepřit.
6. Panenku osolit, opepřit, obalit anglickou slaninou, položit na kuřecí maso, zabalit, závitek zabalit do alobalu.
7. Dát do předehřáté trouby, péct při 180°C 25 minut.
8. Připravit omáčky.
Příloha: smažená zelenina, šťouchané brambory, pečené brambory, noky.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr.

Omáčka 1
Omáčka z výpeku

  • 1 cibule,  nakrájet
  • 1 lžička másla
  • 1 dcl bílého vína
  • 2 dcl drůbežího vývaru
  • ½ lžíce citrónové šťávy
  • provensálské koření
  • bílý pepř
  • sůl

1. Do výpeku v pekáči seškrabat připečené části ze stěn pekáče, a výpek zredukovat.
2. Přidat cibuli, osmažit.
3. Přidat víno, provensálské koření, zredukovat.
4. Přidat pepř, sůl, citrónovou šťávu, drůbeží vývaru, zredukovat o 1/3.
5. Odstavit z plotny, vmíchat studené máslo, ochutit pepřem a solí.
 
Omáčka 2
Sýrová omáčka

  • 100 taveného sýra 
  • 150 ml mléka
  • 100 g smetany ke šlehání
  • 100 g parmazánu, (nebo jiný sýr) nastrouhat 
  • 100 g plísňového sýra, nastrouhat 
  • bešamelová máčka
  • olivový olej
  • 100 g slaniny
  • 150 g pórku, tenká půlkolečka
  • bazalka
  • 2 stroužky česneku, jemně nakrájet
  • pepř

1. Bešamelová omáčka:
- do kastrolu dát 1 lžíci hladké mouky, 1 minutu opražit
- přidat 1 lžíci másla, ½ minuty míchat jíšku
- přidat špetku muškátového květu
- zředit mlékem
- přidat krájené oloupané žampióny
- vařit 40 minut, dolévat drůbeži nebo zeleninový vývar, míchat scedit, houby vyhodit
2. V teplém mléce rozpustit tavený sýr, přidat plísňový sýr, část parmazánu, zavařit, přidat smetanu.
3. Smíchat scezený bešamel, rozmíchaný sýr, provařit, ochutit pepřem a solí.
4. Na olivovém oleji osmahnout nudličky slaniny, přidat česnek, pórek, bazalku, podusit a dát na penne na omáčku.

Omáčka 3
Houbová omáčka

  • sušené hříbky, namočit na 2 hodiny do hovězího vývaru (pokud jsou lišky, přidat i trochu lišek, zvýrazní houbovou chuť)
  • čerstvé houby (žampióny, oloupat), nakrájet na plátky
  • 0,5 l hovězího vývaru
  • 2 dcl smetany na šlehání
  • 3 šalotky, drobně nakrájet
  • ½ lžičky tymiánu
  • 1,5 lžíce másla
  • ½ lžíce sádla
  • pepř
  • sůl

1. V kastrole rozpustit sádlo, přidat šalotku, smažit. Po 6 minutách přidat ½ lžíce másla, tymián, smažit 2 minuty.
2. Přidat namočené houby i s vodou, vařit na mírném ohni 10 minut, nezakryté, občas míchat, směs rozmixovat.
3. Čerstvé houby osmažit na ½ lžíce másla.
4. Do smetany přidat trochu horké tekutiny ze směsi, zamíchat. Důvodem je, aby se smetana nesrazila při přidání do kastrolu s rozmixovanou směsí.
5. Do rozmixované omáčky přidat osmažené huby, smetanu, vařit na mírném ohni 5 minut, nezakryté, občas míchat.
6. Odstavit z ohně, vmíchat ½ lžíce studeného másla, ochutit pepřem a solí.
Víno: Rulandské bílé, pozdní sběr.

PANENKA PEČENÁ V TROUBĚ

  • panenka
  • máslo, rozehřát
  • tymián
  • šalvěj
  • pepř
  • sůl
  • 1 dcl hovězího vývaru
  • alobal

1. Maso posypat pepřem, tymiánem, šalvějí: přelít rozehřátým máslem.
2. Na pánvi rozpustit trochu másla, panenku krátce osmažit, výpek zředit vývarem.
3. Alobal potřít máslem, posypat solí, pepřem, dát do pekáče, vložit panenku, přidat zředěný výpek, pekáč přikrýt.
4. Dát do trouby rozehřáté na 220°C, po 5 minutách snížit teplotu na 160°C, péct 10 minut.
Víno: Rulandské modré; Svatovavřinecké.

VEPŘOVÁ PANENKA S HRUŠKOVOU SALSOU

  • ½ kg vepřové panenky
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 3 lžíce citrónové šťávy
  • 2 stroužky česneku, rozmačkat
  • ½ lžičky cuminu
  • 2 lžičky provensálského koření

1. Panenku potřít máslem.
2. Ostatní položky smíchat, dát do mikroténového sáčku, přidat maso, promíchat.
3. Dát na noc do ledničky.
4. Vyndat z ledničky, nechat 2 hodiny při venkovní teplotě, opepřit, osolit.
5. Při střední teplotě grilovat nebo smažit na každé straně 7 minut. 

Salsa

  • 5 hrušek, oloupat, odstranit jádřinec, nakrájet na tenké proužky, nebo použít konzervované
  • 1 cibule,  nakrájet, propláchnout vodou
  • 2 lžíce máty,  nakrájet
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • ½ lžíce strouhané citrónové šťávy
  • 1 čerstvá nebo konzervovaná pálivá paprička bez pecek,  nakrájet
  • 1 lžička cukru
  • pepř
  • sůl

Všechno smíchat.
Víno: Neuburgské, pozdní sběr.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ