• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 18 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

VEPŘOVÉ POMALU VAŘENÉ V MLÉCE

  • 1 ½ kg ramínka
  • 1 ½ l mléka
  • 50 g másla
  • 1 kousek skořice
  • ½ lžičky rozmarýnu
  • ½ lžičky šalvěje
  • 6 stroužků česneku, rozmačkat
  • 2 proužky citrónu
  • hladká mouka na zaprášení
  • 1 lžíce sádla
  • pepř
  • sůl

1. Předehřát troubu na 180°C.
2. Maso opepřit, osolit, zaprášit moukou.
3. Na pánvi rozpustit lžíci sádla, maso opepřit, osolit, osmažit na pánvi ze všech stran.
4. Maso přendat do pekáče, přidat máslo a všechny ostatní položky.
5. Dát do trouby asi na 3,5 hodiny, občas polévat, ze stěn pekáče odstraňovat přípek.
6. Hodinu před dopečením odstranit poklici.
7. Vyndat maso, scedit omáčku.
Příloha: bramborová kaše, šťouchané brambory.

MASO RAKOVNICKÉHO VOZKY

  • 750g vepřové kýty, nakrájet na proužky
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce sádla
  • 2 cibule, drobně nakrájet
  • 2 feferonky, drobně nakrájet
  • 3 rajčata, oloupat, rozmixovat
  • 1 lžička worcesterské omáčky
  • 3 dcl hovězího vývaru
  • strouhaný křen
  • zelená petržel, drobně nakrájet
  • pepř
  • sůl

1. Maso, osolit, opepřit a promíchat s kukuřičným škrobem.
2. V kastrolu rozpustit sádlo, krátce osmažit maso, maso do sítka okapat.
3. Přidat cibuli, osmažit, až začne mírně hnědnou, přidat mouku, promíchat, přidat vývar, promíchat.
4. Přidat feferonky, rajčata, worcestrovou omáčku, maso, dusit do měkka, dochutit pepřem a solí.
Příloha: chleba, opečené brambory, šťouchané brambory.
Prezentace: na polovinu talíře vložit masovou směs, tu posypat strouhaným křenem, na druhou polovinu talíře položit opečené brambory, posypat petrželí.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr.

RAKOVNICKÉ MASOVÉ NUDLIČKY

  • 750g vepřové kýty, nakrájet na nudličky
  • 2 lžíce sádla
  • 100g cibule, nakrájet na proužky
  • 150g žampionů, rozpůlit
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 hrnek hovězího vývaru
  • 3 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
  • ½ lžíce hořčice
  • 100g sterilovaných okurek, drobně nakrájet
  • 2 kapie, (červenou papriku), nakrájet na proužky
  • pepř
  • sůl

1. Nakrájené maso promíchat s moukou.
2. Na pánvi rozehřát vždy část sádla a po částech smažit maso, dát do sítka okapat.
3. Na zbylém sádle osmažit žampióny, dát do sítka okapat.
4. V kastrolu rozehřát máslo, osmažit kapie, přidat cibuli, osmažit, přidat rajčata, houby, vývar dusit 5 minut.
5. Přidat maso, sterilované okurky, dusit do měkka, promíchat.
Příloha: rýže, vařené brambory, pečené brambory.
Víno: Rulandské modré.

RAKOVNICKÉ MASOVÉ NUDLIČKY S NIVOU

  • 750g vepřové kýty, nakrájet na nudličky
  • 2 lžíce sádla
  • 100g pórku, nakrájet na proužky
  • 150g žampionů, rozpůlit
  • 1 lžíce másla
  • 1 dcl bílého vína (nemusí být)
  • 150 g nivy, nastrouhat
  • 200 g kysané smetany
  • 2 rajčata, oloupat odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
  • 1 hrnek drůbežího vývaru
  • ¼ lžičky muškátového květu
  • celý pepř
  • bílý pepř
  • sůl

1. Na pánvi rozehřát vždy část sádla a po částech smažit maso, dát do sítka okapat.
2. Na zbylém sádle osmažit žampióny, dát okapat.
3. V kastrolu rozehřát máslo, osmažit pórek, přidat rajčata, houby, víno, zredukovat na 1/3.
4. Přidat muškátový květ, celý pepř, vývar, maso, dusit do měkka.
5. Přidat nastrouhanou nivu, promíchat, odstavit z ohně, vmíchat smetanu.
Příloha: vařená rýže, vařené brambory, pečené brambory, šťouchané brambory.
Víno: Cabernet Sauvignon.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ