• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 18 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

BIGOŠ

  • 100 g tučné anglické slaniny,  nakrájet
  • 2 lžíce sádla
  • 400 g vepřové kýty, nakrájet na kostičky
  • 400 g hovězího hrudí, nakrájet na kostičky
  • 400 g bílého čerstvého zelí, nakrájet na proužky
  • 2 sterilované okurky
  • 300 g čerstvých hub, nakrájet na silnější plátky
  • 1 lžička cukru
  • 2 cibule,  nakrájet
  • 2 stroužky česneku,  nakrájet
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička kmínu
  • ½ lžičky tymiánu
  • 4 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu,  nakrájet
  • ¼ l bílého vína
  • bílý pepř
  • sůl

1. V hrnci rozpustit sádlo, přidat slaninu, cibuli, smažit, až cibule začne hnědnout.
2. Přidat maso, opepřit, osolit, osmažit, míchat.
3. Přidat víno, zredukovat na polovinu.
4. Přidat zelí, houby, bobkový list, kmín, tymián, rajčata, česnek, pokud je potřeba, tak hovězí vývar.
5. Dusit 1 hodinu, nebo 25 minut v tlakovém hrnci, dochutit pepřem a solí.  

VEPŘOVÉ S ČESNEKEM, CHILLI A RATATOUILLE

  • 4 vepřové řízky, 2,5 cm vysoké
  • 3 stroužky česneku, rozmačkat
  • 1 červená chilli paprika, jemně nakrájet
  • šťáva z citrónu
  • olivový olej

Ratatouille
olivový olej na smažení zeleniny
máslo na smažení zeleniny
2 cibule, nakrájet na osminky
1 baklažán, nakrájet na kostičky 3 cm
2 menší cukety, nakrájet na kostičky 2 cm
5 rajčat, nakrájet na osminky
3 papriky, nakrájet na proužky
3 stroužky česneku, nakrájet na plátky
½ lžičky cukru
1 lžíce čerstvé petržele, drobně nakrájet
2 snítky tymiánu
½ lžičky provensálského koření
1 bobkový list
4 kuličky černého pepře
2 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
pepř
sůl

V kastrolu rozpustit kousek másla, 1 lžíci olivového oleje, přidat česnek, když zavoní, odstavit kastrol z plotny.
Každou zeleninu smažit zvlášť, pouze cibuli a rajčata společně.
Na pánvi rozehřát kousek másla, 2 lžíce olivového oleje, přidat lilek, provensálské koření, osmažit, až začne mírně hnědnout, opepřit, osolit, promíchat, vložit do kastrolu.
Na pánvi rozehřát kousek másla, 2 lžíce olivového oleje, přidat cuketu, provensálské koření, osmažit, až začne mírně hnědnout, opepřit, osolit, promíchat, vložit do kastrolu k lilku.
Na pánvi rozehřát kousek másla, 2 lžíce olivového oleje, přidat papriky, provensálské koření, osmažit asi 3 minuty, až začnou mírně měknout, opepřit, osolit, promíchat, vložit do kastrolu k lilku a cuketě.
Na pánvi rozehřát kousek másla, 2 lžíce olivového oleje, přidat cibuli, smažit 3 minuty, přidat rajčata, provensálské koření, smažit, až rajčata začnou mírně měknout, opepřit, osolit, promíchat, vložit do kastrolu k ostatní zelenině.
Kastrol se zeleninou dát na plotnu. Přidat cukr, bobkový list, tymián, celý pepř, víno, dusit 10 minut, dochutit pepřem, solí, vmíchat zelenou petržel.
Je žádoucí, aby ratatouille bylo dostatečně měkké, zde módní al dente neplatí.

1. Vepřové řízky marinovat v olivovém oleji, citrónové šťávě, česneku a chilli.
2. Osmažit řízky 8 minut na každé straně.
3. Po osmažení vložit do ratatouille.
Víno: Neronet, pozdní sběr.

VEPŘOVÝ ZÁVITEK

  • 400 g vepřové kýty, nakrájet na plátky, rozklepat
  • 400 g kuřecích prsou, podélně rozpůlit rozklepat
  • ½ lžičky šalvěje
  • 1 lžička tymiánu
  • máslo, rozpustit
  • sádlo na smažení
  • pepř
  • sůl

1. Vepřové maso posypat, pepřem, tymiánem, osolit.
2. Kuřecí maso osolit, posypat šalvějí.
3. Na kuřecí položit lístky šalvěje, do vepřového masa zabalit kuřecí, masa zavinout, položit na alobal, přelít máslem, zabalit,
    dát na noc do ledničky.
4. Z masa sundat alobal a krájet na plátky vysoké cca 3 cm, ty napichovat po dvou na špejli, aby se maso nerozpadlo.
6. Na pánvi rozpustit sádlo, maso prudce osmažit
7. Do pekáče vložit alobal, potřít máslem, posypat pepřem, solí, dát do pekáče.
8. Na alobal položit maso, přidat výpek.

Omáčka

  • 50 g špeku,  nakrájet
  • špetka tymiánu
  • 2 kuličky jalovce, rozmačkat
  • ½ lžičky provensálského koření
  • ½ lžičky bazalky
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce rybízové marmelády
  • 0,3 l bílého vína
  • 6 dcl drůbežího vývaru

1. V kastrolu zkaramelizovat cukr, přidat špek, cibuli, osmažit.
2. Přidat marmeládu, míchat, až se rozpustí.
3. Přidat víno, zredukovat, přidat vývar, všechno koření, provařit, přidat do pekáče k masu.
4. Dát do trouby rozehřáté na 220°C, po 5 minutách snížit teplotu na 160°C, dusit 10 minut.
5. Šťávu scedit do kastrolu, zredukovat ca o 1/3, ochutit pepřem a solí.
Příloha: šťouchané brambory.

VEPŘOVÉ PLÁTKY S MEDEM

  • 4 řízky krkovice, opepřit, osolit
  • 3 cibule, nakrájet na kolečka
  • 4 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu,  nakrájet
  • 180 g anglické slaniny, nakrájet na proužky
  • 3 dcl drůbežího vývaru
  • 1 lžíce kvalitního protlaku
  • 1 lžička hořčice
  • 1 lžíce medu
  • ½ lžičky tymiánu
  • 4 zrnka celého pepře
  • pepř
  • sůl

1. Do vývaru vmíchat protlak, hořčici, med, tymián, celý pepř, provařit.
2. Do zapékací misky nebo menšího pekáče vložit cibuli, přidat rajčata.
3. Na cibuli s rajčaty položit maso, přidat anglickou slaninu, přidat vývar.
4. Misku (pekáč) zakrýt, dát do trouby rozehřáté na 220°C, dusit 5 minut, teplotu snížit na 160°C, dusit 45 minut.
Příloha: bramborová kaše.
Víno: Neuburgské.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ