- 4 vepřové řízky, naříznout kraje
- 5 dkg špeku, nakrájet na kostičky
- 1 cibule, drobně nakrájet
- 2 stroužky česneku, drobně nakrájet
- šťáva z 1 citrónu
- 0,5 rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
- 1 dcl červeného vína
- 2 dcl hovězího vývaru
- 1 lžička provensálského koření
- 1 lžička tymiánu
- pepř
- sůl
- 2 lžíce sádla
- 2 lžíce másla
1. Smíchat víno, koření, česnek, maso pokapat citrónem, dát na tři hodiny do marinády.
2. Maso osušit, v kastrole rozpustit sádlo, osmažit špek, přidat maso ,osmažit 5 minut na každé straně.
3. Maso vyndat, přidat cibuli, osmažit, přidat marinádu, zredukovat na polovinu, přidat rajčata, podlévat vývarem.
Příloha: vařené, opečené, šťouchané brambory.
Víno: Rulandské bílé, pozdní sběr; Rulandské šedé, pozdní sběr.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál




