1 kg dkg bůčku bez kosti
1 cibule, hrubě nakrájet
2 stroužky česneku, hrubě nakrájet
1 lžička kmínu
4 zrnka celého pepře
pepř
sůl
Nádivka
1 lžíce másla
3 vejce
2 housky, nakrájet na kostičky
¼ lžičky muškátového květu
1 hrst zelené petržele, drobně nakrájet
1 dcl mléka
strouhaná kůra z ¼ citrónu
sůl
Housky namočit v mléce.
Do mísy dát změklé máslo, rozmíchat s vejci, přidat další položky nádivky, dobře promíchat.
Do bůčku vyříznout kapsu, naplnit nádivkou, zašít.
Do kůže masa vyříznout mřížku, maso osolit, opepřit.
Do pekáče dát na dno mřížku nebo špejle, na ně položit maso kůží dolů.
Do pekáče přidat cibuli, česnek, celý pepř, maso polít vodou, vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct 1,5 hodiny. V polovině pečení maso obrátit.
V průběhu pečení maso občas přelévat vypečenou šťávou, podlévat horkou vodou.
Hotové maso vyndat na talíř, přikrýt alobalem, nechat 7 minut, nakájet na plátky.
Přílohy: vařené brambory, dušené kyselé zelí.
Víno: Ryzlink rýnský.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál




