• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

GULÁŠ Z DIVOČÁKA

  • 6 kg kančí plec, nakrájet na kousky 50 g
  • 0,5 kg sádla
  • 0,8 kg cibule, jemně nakrájet
  • 120 g paprika mletá
  • 32 dkg protlaku
  • 80 g česneku, rozdrtit
  • 20 dkg citrónu, pořádně umýt, nakrájet na plátky
  • 8 g kmínu
  • 20 dkg hladké mouky
  • 4 g majoránky
  • 16 dkg soli
  • 3,2 l voda pitná
  • pepř
  • sůl

1. Na části sádla osmažit cibuli, přidat papriku, zpěnit, zalít trochou vody, přidat protlak, česnek, sůl, citrón, základ provařit.
2. Přidat maso, pomalu dusit doměkka (asi 2 hodiny), vyjmout.
3. Ze zbylého tuku a mouky udělat jíšku.
4. Do základu přidat jíšku, rozředit vodou, přidat majoránku, vařit 40 minut. Přecedit na maso. Krátce provařit.
Ochutit pepřem a solí.
Víno: Svatovavřinecké.

GULÁŠ Z DIVOČÁKA II.

  • 1 kg zvěřiny, nakrájet na kostky, osolit, opepřit
  • 100 g másla
  • Sádlo na smažení
  • vývar z kostí
  • 2 střední cibule, nakrájet na kostičky
  • 200 g špeku, nakrájet na kostičky
  • lžička drceného kmínu
  • 5 lžic rumu
  • 2 dcl červeného vína
  • 30 g másla
  • 20 g hladké mouky
  • citrónová šťáva z ½ citrónu
  • pepř
  • sůl

1. Na pánvi rozpustit sádlo, opéct maso. Maso vyndat.
2. Výpek vydusit, přidat máslo, přidat moukou, udělat jíšku, rozředit vývarem z kostí.
3. Do tlakového hrnce dát sádlo, špek – osmažit, cibuli – osmažit, maso, koření, víno, zredukovat.
4. Přidat rum, citrónovou šťávu, rozředěnou jíšku, dusit 35 minut.
Víno: Svatovavřinecké.

KANČÍ GULÁŠ S VÍNEM

1,2 g kančí kýty, nakrájet na kostky cca 3 cm
4 lžíce sádla
50 g špeku, drobně nakrájet
1 mrkev, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
kus celere, drobně nakrájet
2 velké cibule, drobně nakrájet
5 rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
1 lžíce rajského protlaku
2 lžíce povidel
0,5 l hovězího vývaru
0,5 l červeného vína, (Svatovavřinecké, Merlot)
2 dcl rumu
1 lžíce mleté sladké papriky
2 stroužky česneku, rozmačkat
1 lžíce majoránky
1 lžička drceného kmínu
2 lžičky cukru
pepř
sůl

V kastrolu rozehřát 2 lžíce sádla, přidat cukr, nechat zkaramelizovat.
Přidat mrkev, petržel, celer, smažit 2 minuty, míchat.
Přidat cibuli, česnek, smažit, až je cibule mírně hnědá, cca 10 minut, míchat.
Přidat mouku, promíchat, přidat rum, zredukovat.
Přidat víno, zredukovat na 1/3.
Na pánvi rozehřát 2 žíce sádla, po částech přidat maso, prudce osmažit.
Maso, přidat kastrolu.
Přidat rajčata, protlak, mletou papriku, povidla, česnek, pepř, papričku, část kmínu, část vývaru, promíchat.
Dusit, dolévat vývar. Doba dušení záleží na kvalitě masa a je 1 – 3 hodiny.
Dochutit pepřem, solí, mojoránkou, promíchat.
Víno: Svatovavřinecké.

ZAJÍC (králík, zvěřina) S LAHODNOU RAKOVNICKOU OMÁČKOU

  • 1 zajíc, rozdělit na logické díly
  • 1 l hovězího vývaru
  • 1 mrkev, nakrájet na drobné kostičky
  • 1/8 celere, nakrájet na drobné kostičky
  • 1 petržel, nakrájet na drobné kostičky
  • 1 velká cibule, jemně nakrájet
  • 1 lžička rybízového džemu
  • 2 plátky citrónu
  • ½ lžičky provensálského koření
  • 1 bobkový list
  • ½ lžičky šalvěje
  • ½ lžičky tymiánu
  • 3 zrnka nového koření
  • 2 zrnka jalovce, rozdrtit
  • 1 sušená chilli paprička
  • 50 g špeku, nakrájet na drobné kostičky
  • 1 lžíce másla
  • ½ lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce smetany
  • pepř
  • sůl

Na špeku osmažit celer, petržel, mrkev.
Do pekáče dát alobal, na alobal dát sůl, osmaženou zeleninu, všechno mimo máslo, smetany, hladké mouky. Navrch položit osolené a opepřené maso, zalít 3 dcl vývaru a péct 1,5 hodiny.
Udělat jíšku, zředit 0,7 l vývaru, provařit 30 minut.
Z pekáče vyndat maso, citrón, bobkový list, chilli papričku.
Jíšku zalít šťávou z pekáče včetně zeleniny, provařit a přidat lžíci smetany.
Víno: Modrý Portugal.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ