- 1 zaječí zadek
- 100 g špeku, nakrájet na proužky
- 50 g špeku, drobně nakrájet
- 2 lžíce másla
- 1 cibule, drobně nakrájet
- 1 mrkev, drobně nakrájet
- 1 petržel, drobně nakrájet
- ½ menšího celere, drobně nakrájet
- 2 bobkové listy
- 6 zrnek pepře
- 3 zrnka nového koření
- ¼ lžičky tymiánu
- 3 plátky citrónu, odříznout kůru i s bílou dužinou, odstranit pecky
- 1 lžička octa
- 3 dcl červeného vína (Vavřinec)
- 4 dcl hovězího vývaru
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžička hořčice
- 1 lžička cukru
- 1 kysaná smetana
- pepř
- sůl
Marináda
- ½ l vody
- ¼ octa
- 8 zrnek pepře
- 5 zrnek nového koření
- 2 bobkové listy
- 2 cibule, drobně nakrájet
- 2 mrkve, drobně nakrájet
- 1 petržel, drobně nakrájet
- 1 celer, drobně nakrájet
Vodu svařit s octem a kořením, nechat vychladnout.
Na dno kastrolu dát část zeleniny, položit zajíce, překrýt zeleninou, zalít marinádou.
Občas přelívat, obracet.
Pokud bude zajíc marinován, pak zeleninu z marinování použít do základu
1. Zajíce prošpikovat 100 g špeku, osolit, pokapat citrónovou šťávou.
2. Na pánvi rozpustit 50 g špeku, přidat máslo, osmažit kořenovou zeleninu, cibuli.
3. Přidat cukr, ocet promíchat, přidat mouku, promíchat, přidat hořčici, koření, plátky citrónu promíchat.
4. Do pekáče dát alobal, potřít máslem, posypat pepřem, solí, přidat základ z pánve, vložit zajíce, podlít vývarem, dát péct, občas přelívat.
5. Maso vyjmout z pekáče, dát stranou, šťávu scedit.
6. Ze scezené zeleniny vyndat bobkový list, celé koření, plátky citrónu, rozmixovat, přidat do scezené šťávy, vmíchat smetanu, přiměřeně zředit vývarem.
Příloha: knedlíky.
Víno: Svatovavřinecké.