- 300 g jeleního hřbetu nebo kýty, nakrájet medailonky
- 2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1 lžíce sádla
- pepř
- sůl
1. Maso dát mezi dvě folie a naklepat na tloušťku 0,5 cm, osolit, opepřit.
2. Na pánvi rozehřát sádlo, maso osmažit 2 minuty z každé strany, dát stranou.
Houbové ragú
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 šalotka, drobně nakrájet
- 1 stroužek česneku, rozdrtit
- 300 g hub
- tymián
- 6 lžic smetany
- zeleninový vývar
- bílý pepř
- sůl
1. V kastrolu rozehřát máslo, přidat cibuli, krátce smažit, přidat česnek, smažit 1 minutu.
2. Přidat houby, tymián, houby, smetanu, pepř, sůl, dusit 5 minut
Listový špenát
- listový špenát
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl
- bílý pepř
Na pánvi rozehřát máslo, přidat olivový olej, přidat špenát, dusit, přidat pepř, sůl.
Brambory s anglickou slaninou
- vařené brambory, nechat vychladnout
- 10 kg anglické slaniny, drobně nakrájet
- 1 malá cibule, drobně nakrájet
- 2 lžíce másla
- 0,5 dcl hovězího vývaru
- tymián
- černý pepř
- sůl
1. Brambory nakrájet na plátky.
2. Na pánvi rozpustit 1 lžící másla, přidat anglickou slaninu, osmažit, přidat cibuli, osmažit, přidat brambory, posypat tymiánem, osmažit.
3. Přidat pepř, sůl, 1 lžíci másla.
Omáčka (nemusí být)
- 0,5 l hovězího vývaru
- mrkev, nakrájet na drobné kostičky
- celer, nakrájet na drobné kostičky
- petržel, nakrájet na drobné kostičky
- velká cibule, jemně nakrájet
- 3 rajčata, oloupat, drobně nakrájet
- bobkový list, malý
- celý pepř
- jalovec
- šalvěj, lístek
- 1 dcl červeného vína
- ½ lžičky tymiánu
- špek, nakrájet na drobné kostičky
- máslo
- pepř
- sůl
1. V kastrolu rozpustit máslo, přidat špek a osmažit celer, petržel, mrkev, cibuli.
2. Přidat víno, zredukovat, přidat rajčata, koření, vývar, dusit 20 minut.
3. Vyndat bobkový list, celý pepř, papričku, pak omáčku rozmixovat, ochutit pepřem, solí.
Prezentace: na talíř položit brambory, vedle houby, vedle špenát, maso přes houby, přelít omáčkou.
Víno: Modrý Portugal.