• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

KANČÍ PAŠTIKA

  • 400 g kančí plece, nakrájet
  • 250 g uzeného bůčku
  • 150 g vepřových jater, nakrájet
  • 100 g špeku, nakrájet na plátky, na vyložení formy
  • 50 g špeku, drobně nakrájet
  • 2 větší cibule, drobně nakrájet
  • 1 houska
  • 2 žloutky
  • 1 dcl smetany
  • 1 lžíce sádla
  • koření mleté: jalovec, muškátový oříšek, koriandr, majoránka, nové koření, tymián, bobkový list
  • pepř
  • sůl

1. V tlakovém hrnci rozpustit sádlo, přidat špek, cibuli, osmažit.
2. Přidat nakrájené maso, sůl, koření, dusit cca 30 minut.
3. Osmažit játra, osolit, opepřit.
4. Vychladlé maso, játra, střed housek namočených ve smetaně umlít na strojku na maso.
5. Do umletého masa přidat žloutky, smetanu, koření, promíchat, dát do formy vyložené plátky špeku.
6. Formu s paštikou dát do pekáče s vodou zakrýt alobalem a v troubě péct 1½ - 2 hodiny při 150°C.
Víno: Zweigeltrebe; Moravia.

HRUŠKA S KACHNÍMI JÁTRY KE ZVĚŘINĚ

  • hruška
  • kachní játra
  • hladká mouka
  • rozinky
  • hruškový džus
  • skořice
  • rozmarýn
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička másla
  • 1 lžička sádla
  • pepř
  • sůl

1. Hrušku oloupat, odspoda vykrojit jádřinec, do otvoru dát hrozinky, dát do džusu, přidat špetku rozmarýnu, skořici, vařit,
    až je hruška skoro měkká, vyndat, okapat, lehce ogrilovat, rozinky jsou stále v hrušce.
2. Na másle zkaramelizovat cukr, zředit vývarem z hrušky, aby tekutina „táhla“.
3. Na sádle osmažit játra poprášená moukou.
Prezentace: na talíř položit játra, hrušku, hrušku přelít karamelem.
Víno: Pálava, pozdní sběr.

DAŇČÍ (jelení) ROASTBEEF

  • 1 kg daňčího hřbetu, svázat, aby drželo tvar
  • sádlo
  • jalovec, rozdrtit
  • tymián
  • šalvěj
  • slunečnicový olej
  • sůl
  • pepř
  • hořčice

1. Smíchat ve slunečnicovém oleji: rozdrcený jalovec, tymián, šalvěj.
2. Maso potřít olejem s kořením, posypat pepřem, osolit, potřít hořčicí, dát ležet na 24 hodin do ledničky.
3. Péct v předehřáté troubě při 180°C cca 30 minut, nebo až teplota uvnitř masa dosáhne  40°C. 
4. Nechat vychladnout, krájet na velmi tenké plátky.

JELENÍ (SRNČÍ, DANČÍ, JELENÍ, MUFLONÍ) MEDAILONKY S HOUBOVÝM RAGÚ

  • 300 g jeleního hřbetu nebo kýty, nakrájet medailonky
  • 2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1 lžíce sádla
  • pepř
  • sůl

1. Maso dát mezi dvě folie a naklepat na tloušťku 0,5 cm, osolit, opepřit.
2. Na pánvi rozehřát sádlo, maso osmažit 2 minuty z každé strany, dát stranou.

Houbové ragú

  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 šalotka, drobně nakrájet
  • 1 stroužek česneku, rozdrtit
  • 300 g hub
  • tymián
  • 6 lžic smetany
  • zeleninový vývar
  • bílý pepř
  • sůl

1. V kastrolu rozehřát máslo, přidat cibuli, krátce smažit, přidat česnek, smažit 1 minutu.
2. Přidat houby, tymián, houby, smetanu, pepř, sůl, dusit 5 minut

Listový špenát

  • listový špenát
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • bílý pepř

Na pánvi rozehřát máslo, přidat olivový olej, přidat špenát, dusit, přidat pepř, sůl.

Brambory s anglickou slaninou

  • vařené brambory, nechat vychladnout
  • 10 kg anglické slaniny, drobně nakrájet
  • 1 malá cibule, drobně nakrájet
  • 2 lžíce másla
  • 0,5 dcl hovězího vývaru
  • tymián
  • černý pepř
  • sůl

1. Brambory nakrájet na plátky.
2. Na pánvi rozpustit 1 lžící másla, přidat anglickou slaninu, osmažit, přidat cibuli, osmažit, přidat brambory, posypat tymiánem, osmažit.
3. Přidat pepř, sůl, 1 lžíci másla.

Omáčka (nemusí být)

  • 0,5 l hovězího vývaru
  • mrkev, nakrájet na drobné kostičky
  • celer, nakrájet na drobné kostičky
  • petržel, nakrájet na drobné kostičky
  • velká cibule, jemně nakrájet
  • 3 rajčata, oloupat, drobně nakrájet
  • bobkový list, malý
  • celý pepř
  • jalovec
  • šalvěj, lístek
  • 1 dcl červeného vína
  • ½ lžičky tymiánu
  • špek, nakrájet na drobné kostičky
  • máslo
  • pepř
  • sůl

1. V kastrolu rozpustit máslo, přidat špek a osmažit celer, petržel, mrkev, cibuli.
2. Přidat víno, zredukovat, přidat rajčata, koření, vývar, dusit 20 minut.
3. Vyndat bobkový list, celý pepř, papričku, pak omáčku rozmixovat, ochutit pepřem, solí.
Prezentace: na talíř položit brambory, vedle houby, vedle špenát, maso přes houby, přelít omáčkou.
Víno: Modrý Portugal.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ