• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

MARINOVANÝ SRNČÍ STEAK SE SUŠENÝM OVOCEM

  • 800 g ze srnčí kýty, uříznout 4 řízky, osolit, opepřit
  • 6 kuliček jalovce, rozdrtit
  • 6 kuliček pepře, rozdrtit
  • 10 sušených švestek
  • 4 sušené meruňky
  • 2 lžíce sušených jablek
  • 50 ml borovičky
  • 2 lžíce medu + 1 na šťávu
  • 4 lžíce sádla
  • 1dcl bílého vína
  • 1 dcl červeného vína
  • zvěřinový vývar (hovězí vývar – masox)
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • citrónová šťáva na dochucení
  • pepř
  • sůl

1. Sušené ovoce zalít vínem, vařit do změknutí, cca 5 minut. Tekutinu slít.
2. Ovoce drobně nakrájet, dát do kastrolu, přidat koření, borovičkou, med.
3. Do kastrolu přidat řízky, promíchat, nechat nejméně 6 hodin, vyndat z nálevu.
4. Na pánvi rozehřát sádlo, řízky osmažit z každé strany 6 minut, dát 5 minut odležet.
5. Na pánev přidat šťávu, kterou pustilo maso, přidat máslo udělat jíšku, zředit červeným vínem a vývarem, přidat marinádu s ovocem, prohřát.
6. Přelít do kastrolu, dusit 20 minut, ředit vývarem podle potřeby.
Příloha: šťouchané brambory.
Víno: Svatovavřinecké.

DAŇČÍ (JELENÍ) ŘÍZKY S HŘÍBKY A ZELENINOU

  • 12 daňčích (jeleních) řízků (každý cca 50 g) z vykostěného hřbetu nebo z kýty
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 sádla
  • 250 ml pomerančové šťávy
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 2 lžíce másla
  • 200 g čerstvých hříbků, nakrájet na plátky
  • 200 g růžičkové kapusty, nakrájet na tenké proužky
  • 150 g mrkve, nakrájet na tenké proužky
  • tymián
  • pepř
  • sůl

1. Maso osolit, opepřit, tymiánem, poprášit hladkou moukou.
2. V pánvi rozehřát 1 lžíci sádla, osmažit řízky, 6 minut na každé straně, nejdříve krátce prudce.
3. Maso vyndat, dát do tepla.
4. Do pánve přidat pomerančovou šťávu, med, citrónovou šťávu, míchat, vařit do zhoustnutí, odstavit z ohně, míchat lžíci
    másla.
5. Nakonec zjemníme lžící másla a dochutíme rozehřát 1lžíci sádla, přidat houby, mrkev, kapustu, smažit, až zelenina zkřehne,
    přidat sůl, tymián.
Prezentace: hotové maso prohřát ve šťávě, maso prokládat smaženou zeleninou s houbami.

PEČENÝ SRNČÍ HŘBET S HRUŠKAMI

  • 1,5 kg srnčího hřbetu, osolit, opepřit
  • 5 kuliček jalovce, roztlouct v hmoždíři
  • 4 lžíce másla
  • 150g špeku, drobně nakrájet
  • 1 lžíce sádla
  • 1 cibule, nakrájet na tenké plátky
  • ¼ celeru, nakrájet na tenké plátky
  • 1 mrkev, nakrájet na tenké plátky
  • 1 petržel, nakrájet na tenké plátky
  • 6 kuliček celého pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 hřebíčky
  • 2 bobkové listy
  • tymián
  • 2 dcl červeného suchého vína
  • 3 dcl zvěřinového, nebo hovězího vývaru (nebo masox) + na ředění jíšky
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 250 ml kysané smetany
  • 100 g brusinkového kompotu i se šťávou
  • 4 kompotované hrušky
  • šťáva z 1 citronu
  • pepř
  • sůl

1. Roztlučený jalovec promíchat s rozpuštěným máslem, potřít srnčí hřbet s kostí, nechat 12 hodin v ledničce.
2. V kastrolu rozehřát sádlo, osmažit špek, přidat cukr, zeleninu, všechno koření, míchat, smažit, až zelenina zkřehne.
3. Na základ přidat víno, zredukovat na 1/3, přidat 3 dcl vývaru, promíchat, přelít do pekáče.
4. Do pekáče přidat maso, dát do trouby rozehřáté na 200 stupňů, péct 60 minut. Když začne šťáva hnědnout, přidat
    horké vody.
5. Upečené maso vyndat, zabalit do alobalu.
6. V kastrolu udělat jíšku, ředit vývarem, přidat základ z pekáče i s usazeninou, promíchat, podle potřeby ředit vývarem, vařit
    20 minut, odstavit z plotny.
7. Vyndat celé koření, obsah kastrolu rozmixovat vmíchat smetanu, dochutit citrónovou šťávou, solí.
7. Hrušky podusit ve šťávě z kompotu, naplnit brusinkami
8. Maso uvolnit od kosti, nakrájet na plátky, dát zpět na kost, položit na mísu.
Víno: Modrý Portugal.

SRNČÍ (dančí, jelení) MEDAILONKY V MEDOVÉ HOŘČICI

  • 800 g srnčího hřbetu, nakrájet na plátky vysoké 2,5 cm, osolit, opepřit
  • 250 g anglické slaniny
  • 80 g medu
  • 80 g hrubozrnné hořčice
  • skořice
  • chilli
  • máslo, nechat změknout
  • sádlo na smažení
  • pepř
  • sůl

1. Maso potřít máslem.
2. Smíchat med, hořčici, skořici, chilli, potřít maso, nechat 4 hodiny ležet.
3. Plátky masa po obvodu obalit slaninou, upevnit nití, smažit na sádle 5 minut z každé strany.
4. Dát na teplý talíř, osolit, nechat 5 minut.
Příloha: opečené brambory.
Víno: Modrý Portugal..

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ