- 1,5 kg kančí kýty
- 3 lžíce sádla
- 100 g špeku, drobně nakrájet
- 80 g hladké mouky
- 1 lžička přírodního cukru + trochu na dochucení omáčky
- šťáva z 1 citrónů
- 1 dcl dezertního vína
- vývar zvěřinový nebo hovězí
- pepř
- sůl
Marináda
- 1 cibule, drobně nakrájet
- 2 mrkve, drobně nakrájet
- 1 petržel, drobně nakrájet
- ¼ celeru, drobně nakrájet
- 10 kuliček celého pepře, rozdrtit
- 5 kuliček nového koření,
- 2 bobkové listy,
- 1 lžička tymiánu
- 6 kuliček jalovce, rozdrtit
- kůra z jednoho citronu
- šťáva ze 2 citrónů
- 2 lžíce změklého másla
Šípková omáčka
- 2dcl červeného vína
- 120 g šípkové marmelády
- 1 citrón, šťáva a kůra
- sůl
1. Smíchat položky na marinádu, maso potřít máslem, naložit maso na 2 dny, obracet.
2. Maso vyjmout, očistit, osolit, opepřit, posypat moukou.
3. Na pánvi rozpálit 2 lžíce sádla, kýtu osmažit.
4. Předehřát troubu na 220°C.
5. Na sporák dát pekáč, rozpustit 1 lžící sádla, přidat špek, cukr a nechat zkaramelizovat.
6. Přidat zeleninu z marinády, šťávu z jednoho citrónu, víno.
7. Dát do trouby, teplotu snížit na 180°C, péct hodinu a půl až hodinu a tři čtvrtě.
8. Maso vyjmout, pekáč dát na plotnu, výpek zredukovat, přidat zbytek mouky.
9. Udělat jíšku, zředit vínem, podle potřeby vývarem, slít do kastrolu, 20 minut provařit.
10. Přidat marmeládu, citrónovou kůru a šťávu, provařit 5 minut.
Příloha: houskové knedlíky.