1 bažant
½ l masového vývaru
50 g špeku, nakrájet na klínky
30 g špeku, nakrájet na kostičky
1 cibule, drobně nakrájet
1 lžíce másla
5 zrnek pepře
3 zrnka nového koření
2 zrnka jalovce, rozmáčknout
½ lžičky tymiánu
pepř
sůl
Bažanta očistit, opláchnout, prošpikovat prsíčka a stehna, opepřit, osolit vně i uvnitř.
Na pánvi rozehřát máslo, přidat na kostičky krájený špek, přidat cibuli, přidat celý pepř, nové koření, jalovec, tymián, smažit 4 minuty, míchat.
Obsah pánve přelít do pekáče, do základu vložit bažanta prsíčky dolů, podlít částí vývaru, vložit do rouby rozehřáté na 170°C, péct 1½ hodiny.
V průběhu pečení bažanta občas přelévat, případně doplnit horký vývar, bažanta obrátit.
Pečeného bažanta vyjmout, naporcovat, šťávu z pekáče scedit, dochutit pepřem, solí.
Příloha: vařené brambory, rýže.
Víno: Zweigeltrebe.