• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

PERLIČKA, BAŽANT, (KUŘE) SE SLANINOU A HOUBAMI

1 perlička, rozdělit na logické díly
350 g anglické slaniny, nakrájet na kostičky
2 cibule, nakrájet na osminky
12 hlaviček žampiónů, oloupat, nakrájet na čtvrtky
hladká mouka na obalení masa
2 lžíce sádla
½ lžíce másla na smažení
1 lžíce másla do omáčky
0,5 l drůbežího vývaru
2 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
2 lžíce zelené petržele, drobně nakrájet
1 bobkový list
½ lžičky tymiánu
4 zrnka jalovce, rozmáčknout
1 lžička cukru
pepř
sůl

Na pánvi rozehřát máslo, přidat slaninu, osmažit, přendat do talíře.
Na pánev přidat žampióny, smažit 6 minut, osolit, opepřit, přendat do talíře.
Na pánev přidat cibuli, smažit 8 minut, míchat, přendat do talíře.
Maso opepřit, osolit, obalit v mouce.
V kastrolu rozehřát sádlo, přidat maso, osmažit z obou stran.
Přidat víno, jalovec, bobkový list, tymián, zakrýt, víno téměř vydusit.
Podlít částí vývaru, promíchat, dusit, až je maso měkké, občas podlévat.
Když je maso měkké, přidat, slaninu, žampióny, cibuli, prohřát, míchat, dochutit pepřem, solí.
Hrnec sundat z plotny, vmíchat máslo.
Příloha: šťouchané brambory.
Víno: Modrý Portugal.

ZAJÍC NA ČERNO 2

4 zaječí stehna
20 dkg špeku
1 lžíce sádla
1 lžíce másla
8 dcl vývaru z hlavy a králičího ořezu, nebo drůbeží vývar
2 dcl červeného vína
1 cibule, drobně nakrájet
1 mrkev, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
1/8 celeru, drobně nakrájet
4 lžíce povidel
16 sušených švestek bez pecek
1 lžíce nastrouhaného perníku
1 kompotová hruška, rozmixovat
20 oloupaných mandlí
½ plátku citrónu, odkrojit kůru s bílou dužinou
drobně strouhaná citrónová kůra z ½ poloviny citrónu
citrónová šťáva na dochucení
1 lžička cukru
1 lžíce hladké mouky, mírně opražit
5 zrnek pepře
4 zrnka nového koření
3 zrnka jalovce, rozmáčknout
2 bobkové listy
½ lžičky šalvěje
½ lžičky tymiánu
pepř
sůl

Maso prošpikovat částí špeku, opepřit, osolit.
Na pánvi rozehřát sádlo, maso postupně zprudka osmažit ze všech stran.
Ve větším kastrolu rozehřát máslo, přidat mrkev, petržel, celer, smažit 3 minuty, míchat.
Přidat cibuli, drobně krájený zbylý špek, celý pepř, nové koření, jalovec, bobkový list, šalvěj, tymián, cukr, smažit, až cibule začne mírně žloutnout.
Přidat víno, nechat téměř zredukovat, míchat.
Přidat mouku, promíchat, zředit vývarem, promíchat.
Přidat maso, plátek citrónu, citrónovou kůru, rozmixovanou hrušku.
Směs přelít do pekáče, přidat maso, pekáč zakrýt, vložit do trouby rozehřáté na 160°C, dusit, až je maso měkké, podle potřeby podlévat dalším vývarem.
Měkké maso vyjmout, dát na talíř, přikrýt alobalem.
Omáčku slít do kastrolu, odstranit, bobkový list, citrón, celé koření, rozmixovat.
Do omáčky přidat povidla, perník, švestky, mandle, promíchat, provařit 5 minut.
Dochutit citrónovou šťávou, pepřem, solí, odstavit z plotny, vmíchat 1 lžíci studeného másla.
Příloha: bramborové noky, houskový knedlík.
Víno: Moravia, pozdní sběr.

GULÁŠ SRNČÍ, MUFLONÍ, DANČÍ, JELENÍ

1 kg masa, nakrájet na kostky 2,5 x 5,5 cm
5 dcl hovězího vývaru
1 lžíce sádla
1,5 lžíce hladké mouky
1 lžíce másla na jíšku
3 cibule, drobně nakrájet
4 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu
3 stroužky česneku, rozmačkat
1 lžíce kvalitního rajského protlaku
½ lžíce mleté papriky
½ lžíce majoránky
pepř
sůl

V tlakovém hrnci rozpustit sádlo, přidat cibuli, smažit až začne hnědnout, míchat.
V kastrolu krátce opražit mouku, přidat máslo, 1 minutu míchat, zředit vývarem.
Přidat maso, osmažit ze všech stran, vydusit šťávu, kterou pustilo, přidat papriku, promíchat, přidat rajčata, promíchat krátce dusit.
Přidat zředěnou jíšku (maso musí částečně vyčnívat), promíchat, přidat sůl, pepř, dusit cca 30 minut.
Přidat česnek, provařit, přidat majoránku, krátce provařit.
Podle potřeby zředit dalším vývarem.
Dochutit pepřem solí.
Příloha: vařené brambor, šťouchané brambory, bramborové noky.
Víno: Svatovavřinecké.

DANČÍ MUFLONÍ, JELENÍ RAGÚ (krk, bok, hrudí)

1 kg zvěřiny, nakrájet na kousky 25 g, opepřit, osolit
1 lžíce sádla
½ lžíce másla
50 g špeku, nakrájet na kostičky
1 velká cibule, drobně nakrájet
2 menší mrkve, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
1/8 celeru, drobně nakrájet
1 lžička cukru
1 lžíce drobně strouhaného perníku
2 hřebíčky
1 bobkový list
6 celých pepřů
6 nových koření
3 dcl bílého vína
4 dcl vývaru
citrónová šťáva z ½ citrónu
½ lžíce švestkových povidel
½ lžíce rybízového džemu
½ lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
sůl
pepř

Na pánvi rozpustit sádlo, zprudka osmažit maso, dát na talíř.
Výpek na pánvi vydusit, přidat moukou, udělat jíšku zředit vývarem, krátce provařit.
Do tlakového hrnce dát cukr, nechat zkaramelizovat, přidat špek, máslo.
Přidat mrkev, celer, petržel, pepř, sůl, smažit cca 2 minut, míchat.
Přidat cibuli, smažit 7 minut, míchat.
Přidat džem, povidla, citrónovou šťávu, koření, míchat až se džem a povidla rozpustí.
Přidat víno, úplně zredukovat, přidat maso i se šťávou, kterou pustilo.
Přidat jíšku, perník, doplnit vývar tak, aby maso bylo ze 4/5 zakryté.
Dusit v tlakovém hrnci 25 minut.
Šťávu podle potřeby zředit vývarem, dochutit, vmíchat máslo. 
Dochutit pepřem, solí.
Příloha: houskové knedlíky, šťouchané brambory, rýže.
Víno: Cabernet Sauvignon, pozdní sběr.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ