1 perlička, rozdělit na logické díly
350 g anglické slaniny, nakrájet na kostičky
2 cibule, nakrájet na osminky
12 hlaviček žampiónů, oloupat, nakrájet na čtvrtky
hladká mouka na obalení masa
2 lžíce sádla
½ lžíce másla na smažení
1 lžíce másla do omáčky
0,5 l drůbežího vývaru
2 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
2 lžíce zelené petržele, drobně nakrájet
1 bobkový list
½ lžičky tymiánu
4 zrnka jalovce, rozmáčknout
1 lžička cukru
pepř
sůl
Na pánvi rozehřát máslo, přidat slaninu, osmažit, přendat do talíře.
Na pánev přidat žampióny, smažit 6 minut, osolit, opepřit, přendat do talíře.
Na pánev přidat cibuli, smažit 8 minut, míchat, přendat do talíře.
Maso opepřit, osolit, obalit v mouce.
V kastrolu rozehřát sádlo, přidat maso, osmažit z obou stran.
Přidat víno, jalovec, bobkový list, tymián, zakrýt, víno téměř vydusit.
Podlít částí vývaru, promíchat, dusit, až je maso měkké, občas podlévat.
Když je maso měkké, přidat, slaninu, žampióny, cibuli, prohřát, míchat, dochutit pepřem, solí.
Hrnec sundat z plotny, vmíchat máslo.
Příloha: šťouchané brambory.
Víno: Modrý Portugal.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál




