• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
úterý 08 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

RAKOVNICKÉ SRNČÍ MASO

  • 1 kg srnčího masa
  • 15 dkg plátků špeku nebo anglické slaniny
  • 1 lžíce sádla
  • 4 rajčata, oloupat, drobně nakrájet
  • 2 lžíce kečupu
  • ½ lžičky chilli
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička worcestrové omáčky
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 6 lžic citrónové šťávy
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžíce medu
  • ½ lžičky estragonu
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 dcl červeného vína
  • hovězí vývar
  • pepř
  • sůl

1. Smíchat ocet, citrónovou šťávu, sladkou papriku, estragon, med, kečup, hořčici, worcestrovou omáčku, chilli.
2. Směsí potřít maso, překrýt špekem, upevnit nití, dát do pekáče.
3. Troubu rozehřát na 220°C, dát do trouby péct na sádle, podlévat vývarem,
4. Prvních 15 minut péct při 220°C, pak snížit teplotu na 180°C, péct dalších 45 minut, měkké maso vyndat.
5. Vypečenou šťávu odvařit na tuk, přidat mouku, osmahnout, zředit vínem, zredukovat, přidat vývar.
6. Šťávu slít do kastrolu, provařit 20 minut, podle potřeby ředit vývarem, ochutit pepřem a solí.
Příloha: různě upravené brambory, rýže.
Víno: Modrý Portugal.

SRNČÍ, DANČÍ, MUFLONÍ, JELENÍ GULÁŠ

  • 1,2 kg srnčí plece, nakrájet na kostky 3 cm
  • 60 g špeku, drobně nakrájet
  • 2 lžíce sádla
  • 4 cibule, drobně nakrájet
  • 3 rajčata, oloupat, rozmixovat
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 5 zrnek jalovce, rozmačkat
  • 4 zrnka pepře
  • bobkový list
  • nastrouhat kůru z ½ citrónu
  • ½  lžíce rybízové marmelády
  • 1 dcl červeného vína (nemusí být)
  • ½ litru hovězího vývaru
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • pepř
  • sůl

1. Připravit jíšku: v menším kastrolu krátce opražit hladkou mouku, přidat máslo, 1 minutu na mírném ohni míchat, za stálého míchání zředit vývarem, provářet, míchat.
2. Maso osolit, opepřit, nechat ležet.
3. Na pánvi rozpustit sádlo, postupně osmažit maso dát na talíř.
4. V kastrolu rozpustit špek, přidat cibuli, osmažit, přidat papriku, promíchat.
5. Přidat rybízovou marmeládu, promíchat, přidat víno, téměř odvařit.
6. Přidat rajčata, osmažené maso, šťávu, kterou pustilo, přidat vývar s rozpuštěnou jíškou, jalovec, pepř, bobkový list, citrónovou kůru.
7. Dusit, podlévat.
Příloha: vařené brambory, knedlíky, rýže.
Víno: Svatovavřinecké.

SRNČÍ (jelení, mufloní) RAGÚ

  • 1,2 kg masa (krk, bok, hrudí), nakrájet na kostky
  • 100 g špeku, drobně nakrájet
  • 2 lžíce másla, nechat změknout
  • 2 lžíce sádla
  • 2 cibule, drobně nakrájet
  • 3 rajčata, oloupat, rozmixovat
  • 1 mrkev, drobně nakrájet
  • 1 petržel, drobně nakrájet
  • 5 zrnek jalovce, rozmačkat
  • 4 zrnka pepře
  • bobkový list
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 hřebíček
  • 1 sušená čili paprička
  • nastrouhat kůru z 1 citrónu
  • šťávu z 1 citrónu
  • 1 lžička rybízové nebo višňové marmelády
  • 1 lžička švestkové marmelády
  • 2 dcl červeného vína (nemusí být)
  • ½ litru hovězího vývaru
  • 6 žampiónů nebo hříbků, nakrájet na silnější plátky
  • pepř
  • sůl

1. Maso potřít máslem, osolit, opepřit, posypat tymiánem citrónovou kůrou, zeleninou, cibulí, přelít citrónovou šťávou, nechat ležet do druhého dne v ledničce.
2. Druhý den maso vyndat z nálevu očistit, nakrájet na kostky 25 g.
3. Na pánvi rozpustit sádlo, postupně osmažit maso dát na talíř.
4. V kastrolu rozpustit špek, přidat mrkev, petržel, osmahnout, přidat cibuli, osmažit, až začne hnědnout, případně přidat sádlo, aby se cibule nepřipalovala, promíchat.
5. Přidat švestková povidla, rybízovou marmeládu, promíchat, přidat víno, téměř odvařit.
6. Přidat rajčata, osmažené maso, šťávu, kterou pustilo, přidat vývar, jalovec, hřebíček celý pepř, bobkový list, citrónovou kůru, čili papričku.
7. V kastrolu rozpustit máslo, osmažit houby, přidat k masu.
8. Dusit, podlévat. (V tlakovém hrnci cca 25 minut.)
10. Dochutit, pepřem, solí, citrónovou šťávou.
Příloha: houskový knedlík, rýže.
Víno: Cabernet Sauvignon.

ZAJÍC NA VÍNĚ

  • 1 zajíc
  • 100 g špeku, nakrájet na proužky
  • 50 g špeku, drobně nakrájet
  • 3 lžíce másla
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 1 mrkev, nakrájet na plátky
  • 1 petržel, nakrájet na plátky
  • ½ menšího celere, drobně nakrájet
  • 2 bobkové listy
  • 6 zrnek pepře
  • 3 zrnka nového koření
  • 3 zrnka jalovce, rozdrtit
  • 1 citrón
  • 3 dcl červeného vína (Svatovavřinecké)
  • 4 dcl hovězího vývaru
  • 2 lžičky hladké mouky
  • 3 lžíce rybízové zavařeniny
  • 1 lžička cukru
  • pepř
  • sůl

1. Zajíce prošpikovat 100 g špeku, osolit, pokapat citrónovou šťávou, opepřit.
2. Na pánvi rozpustit 50 g špeku, přidat máslo, osmažit kořenovou zeleninu, cibuli.
3. Přidat cukr, promíchat, přidat mouku, promíchat, přidat zavařeninu promíchat, přidat víno, všechno koření, zredukovat na ½.
4. Do pekáče dát alobal, potřít máslem, posypat pepřem, solí, přidat základ z pánve, vložit zajíce, podlít vývarem, dát péct, občas přelívat.
5. Zajíce vyjmout, šťávu scedit, pokud je třeba, tak zředit vývarem nebo naopak zredukovat.
(6. Možná varianta: Ze scezené zeleniny vyndat bobkový list, celé koření, rozmixovat, přidat do zredukované šťávy, přiměřeně zředit vývarem.)
Příloha: šťouchané brambory, knedlíky.
Víno: Svatovavřinecké.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ