500 g polohrubé mouky
¼ l mléka
20 g droždí
150 g másla
2 žloutky
1 vejce
100 g cukru
citrónová kůra z ½ citrónu
tuk na potření plechu
špetka soli
Připravit kvásek: v misce rozmíchat droždí se 2 lžičkami cukru, trochou vlažného mléka a mouky, zakrýt utěrkou, nechat vykynout kvásek.
Do mísy dát máslo s cukrem, žloutky utřít do pěny, přidat do mísy k mouce.
Přidat kvásek, citrónovou kůru, sůl, střídavě mouku, mléko, vypracovat tuhé těsto, zakrýt utěrkou, dát vykynout.
Vál posypat moukou, na vál vyklopit těsto, vyválet plát, krájet menší čtverce, ty svinout na rohlíčky.
Rohlíčky potřít rozšlehaným vejcem, pokládat na vymazaný plech.
Vložit do trouby rozehřáté na 200°C, rychle péct.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál




