• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 22 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

ČOČKOVÝ SALÁT

  • 0,5 kg čočky, přebrat, propláchnout
  • 2 cibule, drobně nakrájet, propláchnout horkou vodou
  • 4 sladkokyselé okurky, drobně nakrájet
  • 4 lžíce rostlinného oleje (ne olivový olej)
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • pepř
  • sůl

1. Uvařit čočku, scedit, nechat vychladnout.
2. Do čočky vmíchat ostatní suroviny, dochutit pepřem a solí.

FAZOLE NA KYSELO

  • 0,5 kg fazolí, přebrat, propláchnout
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • vývar z bílých kostí
  • 1 lžíce octa
  • pepř
  • sůl

1. Fazole namočit na 4 hodiny. (Dnešní upravené fazole není třeba máčet 12 hodin.), scedit.
2. V malém kastrolku opražit mouku, mouku odsypat na talířek.
3. Do kastrolku vložit lžíci másla, rozehřát, přidat cibuli, smažit 3 minuty, míchat.
4. Přidat mouku, míchat 40 vteřin, zředit vývarem z bílých kostí.
5. Fazole dát do hrnce, zalít vodou, aby byly ponořené, přivést k varu.
6. Když se voda začne vařit, přidat cibulovou jíšku, vařit, až fazole změknou, míchat.
7. Dochutit octem, pepřem a solí.

BRETAŇSKÉ FAZOLE

  • 0,5 kg fazolí, přebrat, propláchnout
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • vývar z bílých kostí
  • 1 mleté papriky
  • 4 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
  • pepř
  • sůl

1. Fazole namočit na 4 hodiny. (Dnešní upravené fazole není třeba máčet 12 hodin.), scedit.
2. V malém kastrolku opražit mouku, mouku odsypat na talířek.
3. Do kastrolku vložit lžíci másla, rozehřát, přidat cibuli, smažit 3 minuty, míchat.
4. Přidat mouku, míchat 40 vteřin, přidat mletou papriku, zředit vývarem z bílých kostí (nebo hovězím vývarem.
5. Fazole dát do hrnce, zalít vodou, aby byly ponořené, přivést k varu.
6. Když se voda začne vařit, přidat cibulovou jíšku, přidat rajčata, vařit, až fazole změknou, míchat. Dochutit pepřem a solí.

FAZOLOVÁ KAŠE

400 g bílých fazolí
1 cibule, přepůlit
2 stroužky česneku, rozmačkat
1 lžička mleté papriky
pepř
sůl
Fazole namočit na 4 hodiny, scedit.
Fazole vložit do vroucí vody, přidat cibuli, vařit do měkka, cedit, odstranit cibuli.
Fazole rozmačkat, přidat česnek, papriku, pepř, rozmačkat, promíchat, ochutit solí.
Prezentace: porce osmažit na sádle.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ