• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 22 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

HRACHOVÁ KAŠE

250 g hrachu
1 dcl mléka, nebo 2 lžíce smetany
menší cibule, drobně nakrájet, osmažit na sádle
3 stroužky česneku, rozmačkat
1½  lžička majoránky
½ lžičky saturejky
pepř
sůl
1. Hrách namočit přes noc.
2. Vyměnit vodu, hrách uvařit doměkka, přidat česnek, rozmixovat.
3. Přidat koření, česnek, promíchat, podle potřeby zředit vývarem, dochutit pepřem a solí.
Prezentace: porce sypat osmaženou cibulí.

HRÁCH A KROUPY

  • 0,3 kg fazolí, přebrat, propláchnout, namočit na 6 hodin, slít
  • 0,3 kg krup, namočit na 6 hodin, slít
  • 1 lžíce majoránky
  • 4 stroužky česneku, rozmačkat
  • 1 cibule drobně nakrájet
  • 2 lžíce sádla
  • 4 lžíce škvarek, rozehřát
  • pepř
  • sůl

1. Hrách a kroupy zvlášť uvařit, slít, míchat.
2. Na sádle osmažit cibuli.
3. Do směsi hrachu a krup vmíchat majoránku, česnek, cibuli, ochutit pepřem a solí.
4. Každou porci posypat škvarkami.

. KYNUTÉ HOUSKOVÉ KNEDLÍKY S DROŽDÍM

  • 600 g hrubé mouky
  • 20 g droždí
  • ¼ l vlažného mléka
  • 1 vejce, rozmíchat
  • 2 dny staré housky, nakrájet na kostičky, nechat oschnout
  • sůl

Z malého množství vlažného mléka, mouky a všeho droždí připravit kvásek.
Mezitím prosít mouku do mísy, přidat vejce, sůl, mléko, promíchat, přidat kvásek, měchačkou vypracovat hladké těsto, těsto zpracovávat cca 20 minut.
Vmíchat kostičky housky. Těsto nechat 30 minut vykynout.
Těsto rozdělit na polovinu, vyválet knedlíky o průměru cca 8 cm a vložit do vroucí osolené vody.
Vařit prudkým varem cca 25 minut.
Ihned nakrájet na plátky, je třeba, aby vystoupila pára.

KYNUTÉ HOUSKOVÉ KNEDLÍKY S KYPŘÍCÍM PRÁŠKEM

600 g hrubé mouky
2 den staré housky, nechat oschnout
15 g kypřícího prášku do pečiva
0,4 l mléka
1 vejce, rozmíchat
sůl

Do mísy prosát mouku, vmíchat prášek do pečiva, vejce, mléko, sůl, mícháním v míse vypracovat těsto.
Vmíchat kostičky housky. Promíchat. Těsto nezpracovávat delší dobu.
Těsto rozdělit na polovinu. Na vále zpracovat dva knedlíky o průměru cca 8 cm.
Vložit do vroucí osolené vody, vařit cca 25 minut.
Po uvaření ihned nakrájet na plátky, je třeba, aby vystoupila pára.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ