• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 22 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

BRAMBOROVÉ TAŠTIČKY

1 kg brambor, uvařit ve slupce, oloupat, nechat vychladnout
400 g hrubé mouky
2 vejce
sůl

Masová náplň
400 g uzeného masa, drobně nakrájet
1 vejce

1. Suroviny na náplň promíchat.
2. Brambory umlít na strojku na maso, nebo nastrouhat.
3. Na vále přidat do brambor mouku, vejce, sůl, vypracovat těsto.
4. Vyválet plát, vykrojit čtverce 7 x 7 cm, naplnit masovou náplní, uzavřít do tvaru psaní.
5. Vkládat do osolené vařící vody, vařit cca 7 minut.
5. Po uvaření taštičky polít rozpuštěným vepřovým sádlem s osmaženou cibulí.

LEPENICE

1 kg syrových brambor, oškrábat, nakrájet na čtvrtky
40 dkg kysaného zelí, vyždímat, překrájet
2 cibule, drobně nakrájet
3 lžíce sádla
2 lžičky kmínu
1 lžička cukru
sůl

Brambory vložit do osolené vroucí vody s 1 lžičkou kmínu, uvařit doměkka.
V kastrolu rozpustit 1 lžíci sádla, přidat cibuli, smažit 5 minut, míchat, přidat zelí, cukr, sůl, mírně podlít vodou, dusit do měkka.
Uvařené brambory rozšťouchat s 1 lžící sádla, vmíchat obsah kastrolu.
Prezentace: porce přelévat zbylým rozpuštěným sádlem.

UHLÍŘINA

  • 1 kg syrových brambor, oškrábat, nakrájet na čtvrtky
  • 0,5 kg kysaného zelí, vyždímat, překrájet
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 150 g krup
  • 120 g špeku, drobně nakrájet
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžičky kmínu
  • sůl

1. Brambory vložit do osolené vroucí vody s 1 lžičkou kmínu, uvařit doměkka.
2. V kastrolu rozpustit 1 lžíci sádla, přidat cibuli, smažit 5 minut, míchat, přidat zelí, mírně podlít vodou, dusit do měkka.
3. Kroupy propláchnout, uvařit v osolené vodě.
4. Uvařené brambory rozšťouchat se lžičkou sádla, vmíchat kroupy a obsah pánve.
Prezentace: porce přelévat osmaženým špekem na 1 lžíci sádla.

VAŘENÁ RÝŽE

  • rýže, na 1 porci 3 lžíce syrové rýže
  • 1 menší cibule
  • 2 hřebíčeky
  • sůl
  • voda

1. Podle počtu porcí vložit odpovídající množství rýže do mísy, zalít studenou vodou, rýži propláchnout, odstranit nečistoty, rýži nechat 2 hodiny namočenou, ještě jednou propláchnout.
2. Větší množství osolené vody přivést k varu.
3. Do cibule zapíchnout hřebíčky a vložit do vody.
4. Rýži přidat do vroucí vody, přidaná rýže var zastaví, od chvíle, kdy se voda začne opět vřít, vařit rýži 5 minut.
5. Na vidličku zachytit zrnko rýže, skusem zjistit, zda je rýže měkká, případně vařit ještě 1 minutu. Rýži slít.
Rýže bude přiměřeně sypká. Platí pro všechny druhy rýží.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ