• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 22 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

BRAMBORY NA BRETAŇSKÝ ZPŮSOB

  • 1 kg syrových brambor, oškrábat, nakrájet na menší kostky
  • ½ l hovězího vývaru
  • 2 lžíce sádla
  • 1 kg rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, nakrájet na čtvrtky
  • 3 cibule, drobně nakrájet
  • 4 stroužky česneku, rozmačkat
  • 1 lžička provensálského koření
  • 1 bobkový list
  • 4 zrnka celého pepře
  • pepř
  • sůl

1. V kastrolu rozpustit máslo, přidat cibuli, 5 minut smažit, míchat.
2. Přidat nakrájené brambory, promíchat, smažit 2 minuty.
3. Přidat česnek, když zavoní , přidat rajčata, promíchat.
4. Přidat vývar, provensálské koření, bobkový list, celý pepř.
5. Dusit, až brambory změknou, cca 20 minut. Ochutit pepřem a solí.

BRAMBORY NA MAĎARSKÝ ZPŮSOB

1 kg syrových brambor, oškrábat, nakrájet na plátky silné 1 cm
½ l hovězího vývaru
2 lžíce sádla
4 lžíce kysané smetany
1 kg rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, nakrájet na kostičky
3 cibule, drobně nakrájet
1 bobkový list
4 zrnka celého pepře
1 lžíce mleté papriky
pepř
sůl
1. V kastrolu rozpustit máslo přidat cibuli 5 minut smažit, míchat.
2. Přidat mletou papriku, promíchat, přidat vývar
3. Přidat nakrájené brambory, promíchat, přidat, bobkový list, celý pepř.
4. Dusit 10 minut, přidat rajčata, dusit až brambory změknou, cca 10 minut.
5. Ochutit pepřem a solí.
Prezentace: na porci brambor přidat 1 lžíci kysané smetany.

ALSASKÉ BRAMBORY

  • 1 kg malých jarních brambor uvařit, oloupat
  • 1 lžíce másla
  • 3 cibule, drobně nakrájet
  • 2 lžíce drobně krájené pažitky
  • 2 lžíce sádla
  • pepř
  • sůl

1. Uvařené brambory osmažit na másle.
2. Na pánvi rozpustit sádlo, přidat cibuli, smažit 5 minut, míchat.
Prezentace: porci brambor přelít cibulí se sádlem, posypat pažitkou.

LYONSKÉ BRAMBORY

 

  • 1 kg ve slupce vařených brambor nakrájet na plátky
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce drobně krájené pažitky
  • pepř
  • sůl

1. Ve velké pánvi rozpustit máslo, přidat cibuli, smažit 2 minuty, míchat.
2. Přidat nakrájené brambory, smažit 5 minut, míchat.
3. Dochutit pepřem a solí.
Prezentace: porci brambor posypat pažitkou.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ