• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 18 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

ZAPÉKANÉ BRAMBORY

  • 0,75 kg brambor vařených ve slupce, oloupat, rozmačkat
  • 2 dcl smetany na šlehání
  • 2 lžíce strouhaného parmezánu
  • 2 lžíce strouhanky

1. Promíchat brambory a smetanu.
2. Naplnit do formiček vymazaných máslem, posypat strouhankou a parmezánem, dát zapéct.

GRATINOVANÉ BRAMBORY

  • 8 syrových brambor, oškrábat
  • 2 cibule, nakrájet na plátky
  • 3 dcl smetany ke šlehání
  • 2 lžíce parmezánu
  • 3 bobkové listy
  • 1 lžička tymiánu
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • pepř
  • sůl

1. Brambory vložit do vroucí vody, vařit 10 minut, nechat vychladnout, nakrájet na plátky 1 cm silné.
2. Do kastrolku dát smetanu, přidat bobkový list, tymián, cibuli, pomalým varem zredukovat na 2/3, vmíchat muškátový oříšek.
3. Do pekáče vložit alobal, potřít změklým máslem, posypat solí a pepřem, naskládat plátky brambor, přelít zredukovanou smetanou. Osolit, opepřit.
4. Vložit zakryté na 15 minut do trouby rozehřáté na 180°C. Odkrýt a péct dalších 15 minut.

GRATINOVANÉ BRAMBORY S ČESNEKEM

  • 8 syrových brambor, oškrábat
  • 2 cibule, nakrájet na plátky
  • 5 stroužků česneku, rozmačkat
  • 3 dcl smetany ke šlehání
  • 2 lžíce parmezánu
  • 3 bobkové listy
  • 1 lžička tymiánu
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • pepř
  • sůl

1. Brambory vložit do vroucí vody, vařit 10 minut, nechat vychladnout, nakrájet na plátky 1 cm silné.
2. Do kastrolku dát smetanu, přidat bobkový list, tymián, cibuli, česnek, pomalým varem zredukovat na 2/3, vmíchat muškátový oříšek.
3. Do pekáče vložit alobal, potřít změklým máslem, posypat solí a pepřem, naskládat plátky brambor, přelít zredukovanou smetanou. Osolit, opepřit.
4. Vložit zakryté na 15 minut do trouby rozehřáté na 180°C. Odkrýt posypat parmazánem a péct dalších 15 minut.

NASTAVOVANÁ KAŠE

  • 750 g syrových brambor, oškrábat
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 150 g trhaných krupek
  • 2 stroužky česneku, rozmačkat
  • trochu horkého mléka na kaši
  • mléko na uvaření krupek
  • 1 lžíce majoránky
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíce másla
  • pepř
  • sůl

Krupky propláchnout, vložit do horkého mléka, přidat špetku majoránky, sůl, pomalu uvařit 30 minut, občas míchat. Scedit, vmíchat česnek, pepř.
Brambory nakrájet na čtvrtky, vložit do osolené vroucí vody, uvařit.
Brambory scedit, přidat máslo, trochu horkého mléka, sůl, vyšlehat na kaši.
Do bramborové kaše vmíchat krupky, majoránku, dochutit solí.
Na pánvi rozehřát sádlo, přidat cibuli, osmažit.
Prezentace: posypat osmaženou cibulkou, přelít rozpuštěným sádlem.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ