• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 22 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

Přílohy - seznam receptů

PŘÍLOHY PŘIPRAVENÉ Z BRAMBOR

Kaše
BRAMBOROVÁ KAŠE

NASTAVOVANÁ KAŠE
BRAMBOROVÁ KAŠE S CIZRNOU

Brambory v různé úpravě
LEPENICE
UHLÍŘINA
PEČENÉ BRAMBORY
ALSASKÉ BRAMBORY
LYONSKÉ BRAMBORY
MILÁNSKÉ BRAMBORY
ZAPÉKANÉ BRAMBORY
FRANCOUZSKÉ BRAMBORY
GRATINOVANÉ BRAMBORY
PROVENSÁLSKÉ BRAMBORY

BRAMBORY S ČERVENOU ŘEPOU
PEČENÉ TYMIÁNOVÉ BRAMBORY
PEČENÉ ROZMARÝNOVÉ BRAMBORY
BRAMBORY NA MAĎARSKÝ ZPŮSOB
TYMIÁNOVÉ BRAMBORY S CUKETOU
BRAMBORY NA BRETAŇSKÝ ZPŮSOB
GRATINOVANÉ BRAMBORY S ČESNEKEM
PŘÍLOHA Z OPEČENÝCH BRAMBOR A TVAROHU SE ZELENOU PETRŽELÍ
BRAMBOROVÉ PLACKY SE ŠKVARKY

Bramborová těsta
BOSÁKY
CHLUPATÉ KNEDLÍKY
BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY
BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY PLNĚNÉ
BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY Z TEPLÝCH BRAMBOR
BRAMBOROVÉ ŠIŠKY
BRAMBOROVÉ NOKY
BARMBOROVÉ NOKY SE SÝREM
BRAMBOROVÉ NOKY JEDNODUCHÉ
BRAMBOROVÉ ZÁVINY
BRAMBOROVÉ PLACKY
BRAMBOROVÉ PLACKY 2
BRAMBOROVÉ ŠPALÍČKY
BRAMBOROVÉ HALUŠKY
BRAMBOROVÉ TAŠTIČKY
BRAMBOROVÉ KROKETY
BRAMBOROVÉ KROKETY SE SÝREM
BRAMBOROVÉ NOKY S OBSAHEM TVAROHU
BRAMBORÁK
SÝROVÉ PLACIČKY
GNOCCHI [ňoky] základní recept
LOKŠE

Saláty
VLAŠSKÝ SALÁT
BRAMBOROVÝ SALÁT
SALÁT Z VAŘENÝCH BRAMBOR
BRAMBOROVÝ SALÁT S RYBOU
BRAMBOROVÝ SALÁT S JIKRAMI
JEDNODUCHÝ BRAMBOROVÝ SALÁT
TEPLÝ BRAMBOROVÝ SALÁT S ANGLICKOU SLANINOU A ŽAMPIÓNY

PŘÍLOHY PŘIPRAVENÉ Z TĚSTA
HOUSKOVÉ KNEDLÍKY
HOUSKOVÉ KNEDLÍČKY
KARLOVARSKÝ KNEDLÍK
KYNUTÉ HOUSKOVÉ KNEDLÍKY S DROŽDÍM
KYNUTÉ HOUSKOVÉ KNEDLÍKY S KYPŘÍCÍM PRÁŠKEM
ŠPECLE
DOMÁCÍ NUDLE
MÁSLOVÉ NOKY
TĚSTO NA RAVIOLI
RAKOVNICKÉ SÝROVÉ KROKETY
NUDLOVÉ TĚSTO NA TAŠTIČKY, PELMENĚ
PLACKY ZE ZELÍ
OBALOVANÉ SÝROVÉ PLACKY
TĚSTO PLNĚNÉ ZELÍM
TORTILLA S BRYNZOU

PŘÍLOHY PŘIPRAVENÉ Z OBILOVIN
VAŘENÁ RÝŽE
DUŠENÁ RÝŽE
HOUBOVÝ KUBA

PŘÍLOHY PŘIPRAVENÉ Z LUŠTĚNIN
ČOČKOVÝ SALÁT
ČOČKA NA KYSELO
ČOČKA S ČESNEKEM A MAJORÁNKOU
FAZOLOVÁ KAŠE
FAZOLE NA KYSELO
BRETAŇSKÉ FAZOLE
FAZOLE A TYMIÁNOVÉ BRAMBORY
HRACHOVÁ KAŠE

PŘÍLOHY ZE ZELENINY
DUŠENÉ ZELÍ BÍLÉ
DUŠENÉ ZELÍ ČERVENÉ
ČERVENÉ ZELÍ NA VÍNĚ
DUŠENÉ KYSANÉ ZELÍ
PŘÍLOHA Z RAJČAT
MÍCHANÁ ZELENINA
CIBULOVÉ KROUŽKY
MÍCHANÁ ZELENINA S KOPREM

PEČIVO
CHLEBA
ROHLÍKY
PLZEŇSKÉ HOUSKY
DOMÁCÍ HOUSTIČKY

PEČIVO K VÍNU, ČAJI

GNOCCHI základní recept

  • 1 kg brambor vařených brambor, oloupat
  • 1 vejce, rozmíchat
  • 300 g hladké mouky
  • pepř
  • sůl
  • olivový olej

1. Brambory prolisovat, přidat mouku, vejce, sůl, pepř, udělat těsto.
2. Těsto vyválet na pomoučněném vále, nechat ½ hodiny ležet
3. Odkrojit kus, vyválet hada 3 cm v průměru.
4. Odkrajovat válečky dlouhé 2 cm, promáčknout vidličkou
5. Vkládat do vroucí osolené vody, když vyplavou, jsou hotové.
6. Noky položit na tác, trochu polít olivovým olejem.

BRAMBOROVÉ NOKY

  • 2 hrnky prolisovaných brambor
  • 1 hrnek hrubé mouky 
  • 3 žloutky
  • ½  hrnek nastrouhaného parmezánu
  • ¼  lžička nastrouhaného muškát oříšku
  • ½ lžička soli
  • ¼ lžičky pepře

1. Uvařit brambory ve slupce, nechat vychladnout, prolisovat.
2. Dát brambory na vál, doprostřed dát žloutky, přidat sýr, muškát, sůl, pepř, vypracovat těsto, až se nelepí.
3. Přidat ½ hrnku mouky, propracovat těsto, postupně přidat zbytek mouky. Pokud je těsto příliš suché, přidat ještě žloutek.
4. Rozdělit těsto na 4 díly, vyválet válečky 1,5 cm v průměru.
5. Válečky nakrájet na kousky dlouhé 2,5 cm, každý stisknout vidličkou, aby zůstaly rýhy.
6. Vkládat do vařící osolené vody, když vyplavou, jsou hotové, ale dejte jim ještě půl minuty.
Nakrájené noky lze zamrazit. Vaření zmražených noků trvá asi 2 minuty.

ŠPECLE

  • 0,4 kg anglické slaniny
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce sádla
  • 2 cibule
  • 0,3 kg aromatického tvrdého sýra (ementál)
  • pepř

Těsto

  • 0,5 kg polohrubé mouky
  • 4 vejce
  • 1 dcl mléka
  • ½ lžička soli
  • ½ lžičky pepře
  • ½ lžičky muškátového květu

1. Vypracovat těsto 10 minut.
2. Vyválet pruhy, nakrájet malé kousky nebo nastrouhat na struhadle na halušky.
3. Vkládat špecle do vařící osolené vody, když vyplavou, jsou hotové.
4. V kastrole rozehřát máslo, osmažit anglickou slaninu, osmažit cibuli.
5. Na pánvi rozehřát sádlo, osmahnout špecle, dát je do kastrolu, zamíchat.
6. Nastrouhat sýr, vmíchat do špeclí v kastrolu, prohřát.   

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ