1 kg brambor, uvařit ve slupce, nechat vychladnout, oloupat
300 g hrubé mouky
2 vejce
sůl
Oloupané brambory umlít na strojku na maso, nebo nastrouhat.
Na vále přidat do brambor mouku, vejce, sůl, vypracovat těsto.
Vyválet plát, rozdělit na čtverce, naplnit masitou náplní, zpravidla drobně krájeným vařeným uzeným a překrájeným vařeným kyselým zelím. Čtverce pečlivě uzavřít.
Vkládat do vařící osolené vody. Vařit cca 12 minut.
Náplní ale mohou být i švestky, meruňky, vypeckované třešně.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál




