• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 18 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

DUŠENÁ RÝŽE

  • 300 g rýže (1 porce = 3 lžíce syrové rýže)
  • 1 malá cibule, drobně nakrájet
  • 1 lžíce másla
  • vařící voda, 1,5 objemu rýže

1. Rýži propláchnout.
2. V kastrole rozpustit máslo, přidat cibuli, smažit 2 minuty, přidat rýži, smažit 1 minutu, míchat.
3. Rýži zalít vařící vodou, vložit do trouby rozehřáté na 180°C, dusit cca 20 minut.
Výhodnější je rýži vařit, viz „VAŘENÁ RÝŽE“.

HOUBOVÝ KUBA

  • 400 g krup
  • 60 g sušených hub
  • 100 g vepřového sádla
  • 200 g cibule, drobně nakrájet
  • 3 stroužky česneku, rozmačkat
  • 1 lžička kmínu
  • pepř
  • sůl

1. Namočit houby.
2. Kroupy propláchnout, uvařit doměkka, scedit, propláchnout.
3. V kastrole rozpustit lžíci sádla, přidat cibuli, smažit 5 minut, přidat houby i s vodou, česnek, kmín, sůl, 10 minut dusit.
4. Dušené houby vmíchat do vařených krup, osolit, opepřit.
5. Pekáč vymazat zbylým sádlem, rovnoměrně vložit směs krup, dát zapéct do trouby na 10 minut při 190°C.

ČOČKA NA KYSELO

  • 0,5 kg čočky, přebrat, propláchnout
  • 2 cibule, drobně nakrájet
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce octa
  • pepř
  • sůl

Čočku není třeba namáčet.
V malém kastrolku opražit mouku, mouku odsypat na talířek.
Do kastrolku vložit lžíci másla, rozehřát, přidat 1 nakrájenou cibuli, smažit 3 minuty, míchat.
Přidat mouku, míchat 40 vteřin, zředit studenou vodou.
Čočku dát do hrnce, zalít vodou, aby byla ponořená, přivést k varu, slít. Tento krok částečně omezí nadýmání.
Čočku dát do čistého kastrolu, zalít studenou vodou, vařit.
Když se voda začne vařit, přidat cibulovou jíšku, vařit, až čočka změkne, míchat.
Dochutit octem, pepřem a solí.
Na pánvi rozehřát sádlo, přidat cibuli, samžit, až začne mírně žloutnout.
Prezentace: jednotlivé porce přelít částí rozehřátého sádla s osmaženou cibulí.

ČOČKA S ČESNEKEM A MAJORÁNKOU

  • 0,5 kg čočky, přebrat, propláchnout
  • 3 stroužky česneku, rozmačkat, promíchat se solí
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 1 lžíce másla
  • pepř
  • sůl

1. Čočku uvařit do měkka.
2. Na pánvi rozehřát máslo, přidat cibuli, smažit 5 minut, míchat.
3. Do čočky vmíchat, cibuli, česnek, majoránku, dochutit pepřem a solí.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ