• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 22 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

HOUSKOVÉ KNEDLÍKY

  • 10 rohlíků, nakrájet na kostičky
  • 150 g hrubé mouky
  • 0,5 l mléka
  • 2 vejce
  • 2 lžíce másla
  • sůl

1. Na větší pánvi rozpustit máslo a osmažit kostky rohlíků.
2. Osmažené kostky rohlíků vysypat do mísy, nechat vychladnout.
3. Rozmíchat vejce s mlékem, osolit, přidat k rohlíkům, přidat mouku, promíchat na těsto.
4. Těsto nechat 1 hodinu stát. Udělat menší kulaté knedlíky.
5. Vkládat do vroucí osolené vody, vařit cca 25 minut, promíchat, aby se knedlíky uvolnily ode dna.

KARLOVARSKÝ KNEDLÍK

  • 340 g den staré housky, nakrájet na kostičky
  • 60 g hrubé mouky
  • 0,3 l mléka
  • 3 vejce, oddělit žloutky od bílků
  • 20 g másla
  • 1 hrst drobně krájené petrželové natě
  • sůl

1. Kostky housky dát do hlubokého talíře, přelít polovinou mléka.
2. Z bílků vyšlehat sníh.
3. V míse rozšlehat žloutky se zbylým mlékem, osolit, přidat prosátou mouku, namočené kostky housky, promíchat.
4. Do těsta vmíchat bílky, vytvarovat knedlíky.
5. Knedlíky zabalit do navlhčené utěrky potřené máslem. Utěrku utáhnout a zavázat na koncích.
6. Vložit do vařící vody, vařit cca 20 minut.

NUDLOVÉ TĚSTO NA TAŠTIČKY, PELMENĚ

  • 500 g polohrubé mouky
  • 4 vejce, rozšlehat
  • 2 lžíce oleje
  • trochu mléka
  • ½ lžičky soli

1. Prosátou mouku dát na vál, přidat vejce, olej, sůl vypracovat hladké těsto. Přidat mléko, pokud není těsto dostatečně vláčné.
2. Z těsta vyválet tenký plát, ze kterého vykrajovat požadované tvary.

DOMÁCÍ HOUSTIČKY

500 g polohrubé mouky
¼ l mléka
20 g droždí
1 lžička cukru
50 g másla
1 vejce
20 g cukru
špetka soli
tuk na potření plechu
kmín na posypání
sůl na posypání

Připravit kvásek: v misce rozmíchat droždí se 2 lžičkami cukru, trochou vlažného mléka a mouky, zakrýt utěrkou, nechat vykynout kvásek.
Do mísy prosát mouku, přidat sůl, zbylé mléko, vejce, kvásek, vařečkou vypracovat těsto, až se budou tvořit puchýřky.
Vál posypat moukou, na vál vyklopit těsto.
Těsto nechat chvíli ležet, pak oddělovat těsto na přípravu rohlíčků nebo pletených houstiček.
Hotové rohlíčky, houstičky položit na plech potřený tukem, sypat kmínem, solí, vložit do předehřáté trouby, péct do zlatova.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ