• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 22 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

BRAMBOROVÉ NOKY S OBSAHEM TVAROHU

300 g brambor, uvařit ve slupce
200 g měkkého tvarohu
2 vejce
300 g polohrubé mouky
mouku na podsypání
1 lžíce másla
sůl

Dát vařit větší množství osolené vody.
Do větší mísy dát rozmačkané brambory, prosátou mouku, vejce, tvaroh, sůl.
Vypracovat hladké těsto, zpracovávat 15 minut.
Na pomoučněném vále vyválet 4 hady s průměrem 2,5 cm, nakrájet na dílky 3 cm dlouhé.
Nakrájené noky po částech vkládat do velkého síta a prosypat moukou, protřepat.
Noky vložit do vařící vody, případně uvolnit ode dna.
Když noky vyplavou na hladinu, vařit ještě cca 1 minutu.
Vařené noky slít, ihned v sítu prolít studenou vodou, nechat okapat.
Na větší pánvi rozpustit máslo, po částech přidat noky a noky osmažit. 

HOUSKOVÉ KNEDLÍČKY

2 housky, nakrájet na malé kostičky
100 g strouhanky
2 vejce
3 lžíce mléka
1 cibule, drobně nakrájet
1 hrst zelené petržele, drobně nakrájet
½ lžíce másla na smažení housky
½ lžíce másla na smažení cibule
sůl

Na pánvi rozehřát ½ lžíce másla, přidat housku, osmažit.
Na pánvi rozpustit ½ lžíce másla, přidat cibuli, 2 minuty smažit, míchat.
Do mísy dát vejce, přidat mléko rozmíchat, přidat sůl, po částech strouhanku, míchat.
Přidat housku, cibuli, zelenou petržel, vypracovat těsto, případně zředit mlékem.
Udělat malé kulaté knedlíčky.
V hrnci přivést k varu osolenou vodu, vložit knedlíčky, vařit cca 4 minuty. Občas míchat.
Vhodné jako vložka do polévek, nebo jako příloha ke kuřecímu ragú.

HOUSKOVÉ KNEDLÍČKY

2 housky, nakrájet na malé kostičky
100 g strouhanky
2 vejce
3 lžíce mléka
1 cibule, drobně nakrájet
1 hrst zelené petržele, drobně nakrájet
½ lžíce másla na smažení housky
½ lžíce másla na smažení cibule
sůl

Na pánvi rozehřát ½ lžíce másla, přidat housku, osmažit.
Na pánvi rozpustit ½ lžíce másla, přidat cibuli, 2 minuty smažit, míchat.
Do mísy dát vejce, přidat mléko rozmíchat, přidat sůl, po částech strouhanku, míchat.
Přidat housku, cibuli, zelenou petržel, vypracovat těsto, případně zředit mlékem.
Udělat malé kulaté knedlíčky.
V hrnci přivést k varu osolenou vodu, vložit knedlíčky, vařit cca 4 minuty. Občas míchat.
Vhodné jako vložka do polévek, nebo jako příloha ke kuřecímu ragú.

DOMÁCÍ NUDLE

500 g hrubé nebo polohrubé mouky
4 vejce
4 lžíce vody
špetka soli

Na vál prosít mouku.
Do mísy rozklepnout vejce, přidat vodu, sůl, rozmíchat, přidat část mouky, zpracovat řídké těsto.
Těsto z mísy nalít na mouku na vále, vypracovat tuhé, lesklé těsto,
Těsto rozdělit na 3 části, přikrýt utěrkou, nechat stát 30 minut.
Z každé části vyválet plát vysoký cca 2 mm.
Pláty rozložit na čisté utěrky, sušit asi 45 minut, občas obrátit, pláty nesmí příliš proschnou, aby se při krájení nelámaly.
Nakrájet na nudle široké cca 0,5 cm, dlouhé 5 cm, nebo podle potřeby, do polévky na tenké nudličky.
Nakrájené nudle dát na vál proschnout.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ