1 kg brambor
30 dkg hladké mouky
trochu teplého mléka
sůl
Brambory uvařit ve slupce a nechat ve slupce 12 hodin.
Brambory oloupat, dát do mísy, nastrouhat, přidat mouku, sůl, vypracovat tuhé těsto, případně zředit mlékem.
Z těsta oddělit části, ty vyválet placky vysoké ½ cm, péct nasucho.
Mouku, která zůstane na pánvi po předchozím pečení, odstranit.
Hotové lokše potřít husím sádlem nebo rozehřátým máslem, skládat na sebe a přikrýt alobalem, aby zůstaly vláčné.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál




