- 2 hrnky prolisovaných brambor
- 1 hrnek hrubé mouky
- 3 žloutky
- ½ hrnek nastrouhaného parmezánu
- ¼ lžička nastrouhaného muškát oříšku
- ½ lžička soli
- ¼ lžičky pepře
1. Uvařit brambory ve slupce, nechat vychladnout, prolisovat.
2. Dát brambory na vál, doprostřed dát žloutky, přidat sýr, muškát, sůl, pepř, vypracovat těsto, až se nelepí.
3. Přidat ½ hrnku mouky, propracovat těsto, postupně přidat zbytek mouky. Pokud je těsto příliš suché, přidat ještě žloutek.
4. Rozdělit těsto na 4 díly, vyválet válečky 1,5 cm v průměru.
5. Válečky nakrájet na kousky dlouhé 2,5 cm, každý stisknout vidličkou, aby zůstaly rýhy.
6. Vkládat do vařící osolené vody, když vyplavou, jsou hotové, ale dejte jim ještě půl minuty.
Nakrájené noky lze zamrazit. Vaření zmražených noků trvá asi 2 minuty.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál




