• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
úterý 17 říj 2017
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

Vinobraní

TŘÍDĚNÍ VÍNA
VÍNO - VŮNĚ A CHUŤ
VADY VÍNA
NEPŘÁTELÉ VÍNA

VAŘENÍ NA VÍNĚ


POLÉVKY
RYBÍ POLÉVKA KRÉMOVÁ S BÍLÝM VÍNEM

OVOCNÉ POLÉVKY
JABLEČNÁ POLÉVKA
MALINOVÁ POLÉVKA
JAHODOVÁ POLÉVKA
MERUŇKOVÁ POLÉVKA

DRŮBEŽ
HUSÍ PRSA NA VÍNĚ
KOHOUTEK NA VÍNĚ
KUŘECÍ PALIČKY NA ČERVENÉM VÍNĚ

VEPŘOVÉ
VEPŘOVÝ BŮČEK NA VÍNĚ
RAGÚ ZE DVOU DRUHŮ MASA
VEPŘOVÉ DUŠENÉ V ZELENINĚ
KRKOVICE NA VÍNĚ SE ŽAMPIÓNY
VEPŘOVÝ BŮČEK S FENYKLEM NA VÍNĚ
VEPŘOVÁ KRKOVICE S VINNOU REDUKCÍ
VEPŘOVÁ KÝTA DUŠENÁ V MARINÁDĚ Z ČERVENÉHO VÍNA

HOVĚZÍ MASO
RAKOVNICKÝ GULÁŠ
BURGUNDSKÉ HOVĚZÍ

HOVĚZÍ KLIŽKA NA VÍNĚ
ROŠTĚNKY NA VÍNĚ
ROŠTĚNKY NA VÍNĚ S KŘENEM
ROŠTĚNKY NA VÍNĚ SE ŽAMPIÓNY
ROŠTĚNÁ NA VÍNĚ, PÓRKU A GINU
ROŠTĚNKY DUŠENÉ VE VINNÉ REDUKCI
HOVĚZÍ OHÁŇKA NA ČERVENÉM VÍNĚ
HOVĚZÍ DUŠENÉ NA VÍNĚ A RATATOUILLE
PROUŽKY HOVĚZÍHO SE SKOŘICÍ NA RAKOVNICKÝ ZPŮSOB
PEČENÁ HOVĚZÍ ŽEBRA
PEČENÁ HOVĚZÍ ŽEBRA SE ŽAMPIÓNY

SKOPOVÉ MASO
ROLOVANÁ JEHNĚČÍ PLEC NA VÍNĚ
JEHNĚČÍ KOLÍNKO NA ČERVENÉM VÍNĚ
SKOPOVÁ KÝTA SE ZELENINOU NA BÍLÉM VÍNĚ
JEHNĚČÍ KOTLETY S KROUPOVÝM RIZOTEM A VINNOU REDUKCÍ

KRÁLÍK
KRÁLÍK BRAILLON
KRÁLÍK DUŠENÝ NA VÍNĚ
KRÁLÍK DUŠENÝ NA VÍNĚ S BRAMBOROVÝMI NOKY

ZVĚŘINA
ZAJÍC NA VÍNĚ
ZAJÍC NAČERNO
GULÁŠ SRNČÍ, MUFLONÍ, DANČÍ, JELENÍ
DANČÍ MUFLONÍ, JELENÍ RAGÚ (krk, bok, hrudí)

VNITŘNOSTI
DRŠŤKY V ČERVENÉM VÍNĚ

OMÁČKY
VINNÁ OMÁČKA
STUDENÁ BRUSINKOVÁ OMÁČKA
KŘENOVÁ OMÁČKA S BÍLÝM VÍNEM
VINNÁ REDUKCE k hovězímu masu
VINNÁ REDUKCE k drůbežímu masu, rybám, zelenině

Doporučujeme