• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
úterý 17 říj 2017
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

Grilování

POSTUPY PŘI GRILOVÁNÍ
ZÁKLADNÍ NALOŽENÍ MASA

DRŮBEŽÍ MASO
KUŘECÍ ŠIŠTAÚK
GRILOVANÉ KUŘE
GRILOVANÉ KARBANÁTKY Z KRŮTÍCH PRSOU S PÁLIVÝM DIPEM

VEPŘOVÉ MASO
VEPŘOVÁ KRKOVICE

HOVĚZÍ MASO
GRILOVANÝ NÍZKÝ ROŠTĚNEC

SKOPOVÉ MASO
KEBAB
GRILOVANÉ JEHNĚČÍ NA JEHLE - Souvlaki

RYBY, KREVETY
KAPR V ALOBALU
PSTRUH NA GRILU
MAKRELA NA GRILU
PSTRUH NA GRILU SE ŠPÍZEM
GRILOVANÝ LOSOS NA ASIJSKÝ ZPŮSOB
GRILOVANÉ KREVETY NA ASIJSKÝ ZPŮSOB
GRILOVANÉ KOUSKY KAPRA NA ASIJSKÝ ZPŮSOB
GRILOVANÁ RYBA S ČESNEKOVÝM BEURRE ROUGE

OVOCE, ZELENINA
GRILOVANÝ ANANAS

MARINÁDY
ZÁKLADNÍ MARINÁDA S VÍNEM

Marinády na hovězí maso
MARINÁDA NA ZELENINU A MASO
MARINÁDA S ÚSTŘICOVOU OMÁČKOU
MARINÁDA S MEDEM NA HOVĚZÍ MASO

Marinády na vepřové maso
MARINÁDA NA VEPŘOVÉ MASO
MARINÁDA NA VEPŘOVÁ ŽEBÍRKA

Marinády na drůbeží maso
MARINÁDA NA DRŮBEŽ
MARINÁDA NA RYBY, DRŮBEŽ
MARINÁDY S MEDEM NA KUŘECÍ PRSA, STEHNA A KUŘECÍ KŘÍDLA

Marináday na ryby
MARINÁDA NA CHOBOTNICE A KREVETY

Ostatní
MARINÁDA NA JÁTRA

OMÁČKY NA GRILOVANÁ MASA

CHILLI OMÁČKA
OMÁČKA CREOLE
ŠVESTKOVÁ OMÁČKA
ČESNEKOVÁ OMÁČKA
OMÁČKA BORDELAISE
UNIVERZÁLNÍ OMÁČKA
POMERANČOVÁ OMÁČKA
MERUŇKOVÁ OMÁČKA S LIMETKAMI
MEDOVÁ OMÁČKA NA GRILOVANÉ MASO
OMÁČKA S MEDEM NA GRILOVANÉ MASO

DIPY
PÁLIVÝ DIP
PEPŘOVÝ DIP
KŘENOVÝ DIP
RAJČATOVÝ DIP
JOGURTOVÝ DIP S HARISOU

PŘÍLOHY KE GRILOVANÉMU MASU
ŠPÍZY
SMAŽENÁ CUKETA
SMAŽENÉ FAZOLKY
CIBULOVÁ MARMELÁDA
CIBULOVÁ MARMELÁDA S HROZINKAMI
KARAMELIZOVANÁ CIBULOVÁ MARMELÁDA

JEDNODUCHÉ SALÁTY
TABBOULI
SMAŽENÉ ZELÍ
MRKVOVÝ SALÁT
FENYKLOVÝ SALÁT
OCHUCENÉ OKURKY
ZELENINOVÝ SALÁT
PÁLIVÝ RAJČATOVÝ SALÁT
OKURKOVÝ SALÁT S OLIVAMI
SALÁT S DIJONSKOU ZÁLIVKOU
CELEROVÉ STONKY S PAPRIKAMI
ČÍNSKÉ ZELÍ V OCTOVÉ MARINÁDĚ
SALÁT S HOŘČICOVOU ZÁLIVKOU S ČESNEKEM
SALÁT Z MELOUNA, SALÁTOVÉ OKURKY A BALKÁNSKÉHO SÝRU

 

Doporučujeme