• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

ŠTIKA NA ŠPEKU

  • 600 g porcí štiky
  • 3 rajčata, oloupat, drobně nakrájet
  • špek, nakrájet na tenké proužky
  • česnek, rozdrtit
  • česnek, nakrájet na plátky
  • cibule, drobně nakrájet
  • citrónová šťáva
  • rybí vývar
  • provensálské koření
  • rozmarýn
  • hrubě mletý pepř
  • máslo
  • pepř
  • sůl

1. Porce potřít česnekem, pokapat citrónem, osolit, opepřit, osmažit na másle.
2. Špek osmažit na másle, přidat cibuli, plátky česneku, rajčata, koření, dusit.
3. Přelít přes porce štiky.

PSTRUH SE ŽAMPIÓNY

  • 4 pstruzi
  • 150 g žampiónů, oloupat, nakrájet na silnější plátky
  • 1 dcl bílého vína
  • hladká mouka
  • rybí vývar
  • citrónová šťáva
  • provensálské koření
  • petržel
  • máslo
  • pepř
  • sůl

1. Pstruhy opláchnout, osušit, osolit, obalit v mouce, osmažit.
2. Na másle osmažit žampióny, osolit, opepřit, přidat víno, provensálské koření, zredukovat, přidat petržel, kousek másla, vložit pstruhy.
Víno: Müller Thurgau, kabinet.

REMULÁDOVÁ OMÁČKA

  • 20 dkg základní majonézy
  • šťáva z jednoho citrónu
  • ½  lžičky kapar, drobně nakrájet
  • 2 lžičky drobně nastrouhaných kyselých okurek
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • cukr
  • 1 dkg kaviáru
  • pepř
  • sůl

Všechno vmíchat do základní majonézy.

RAJČATOVÁ OMÁČKA K RYBÁM (chobotnice, krevety, ryby) studená i teplá

  • 2 chilli papričky, hrubě nakrájet
  • 0,5 kg rajčat, oloupat, hrubě nakrájet
  • 2 rajčata, hrubě nakájet
  • 2 stroužky česneku
  • 0,5 dcl červeného vína
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • ½ lžičky čerstvého zázvoru, drobně nakrájet
  • 1 lžíce thajské rybí omáčky
  • ¼ lžičky bílého pepře
  • 1 lžička cukru
  • pepř
  • sůl

1. Do mixeru vložit všechny položky, rozmixovat, obsah přelít do kastrolu.
2. Do mixeru 2 rajčata, jen částečně rozmixovat, přidat do kastrolu, uvést do varu.
3. Pomalu vařit, odstraňovat pěnu, zredukovat o 1/3, ochutit solí a pepřem, vychladit.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ