• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

LOSOS V PÁLIVÉ OMÁČCE Z ČERVENÉHO VÍNA

  • 6 filetů lososa
  • 1 ½ hrnku červeného suchého vína
  • 2 lžíce pepře, rozdrtit
  • 2 lžíce zázvoru, nastrouhat
  • 2 lžíce česneku, rozdrtit
  • 3 lžíce másla
  • sůl
  • olivový olej
  • máslo

1. Maso osolit a v kastrolu opéci z obou stran, celkem 3 minuty.
2. Přidat víno, pepř, zázvor, česnek a dusit 6 minut.
3. Maso vyndat a více než polovinu tekutiny odpařit.
4. Kastrol dát z ohně a vmíchat 3 lžíce másla.
Víno: Zweigeltrebe, růžové, pozdní sběr; Frankovka, růžové.

KREVETY S CHILLI A ČESNEKEM

  • 2 lžíce olivového oleje
  • ½ lžíce másla
  • 450 g krevet
  • sůl, pepř
  • 2 střední zelené chilli papriky, drobně nakrájet
  • 4 stroužky česneku, drobně nakrájet
  • trochu brandy (lze vynechat, místo toho 1 dcl bílého vína )
  • 6 lžic rybího vývaru (drůbežího)
  • 4 špetky koriandru, drobně nakrájet
  • 1 cibule, drobně nakrájet 

1. Očistit krevety, osolit, opepřit a na rozpáleném oleji s máslem smažit na každé straně 1 minutu.
2. Přidat nakrájené chilli a česnek promíchávat.
3. Přilít brandy a flambovat, (přidat víno, úplně zredukovat), přidat rybí vývar a minutu provařit.
4. Posypat cibulí a koriandrem (zelenou petrželí).
Víno: Chardonnay, pozdní sběr.

KREVETY S POMERANČEM A GRAPEFRUITEM

  • 12 dílků pomeranče, oloupat
  • 12 dílků grapefruitu, oloupat
  • 20 větších krevet, oloupat, odstranit páteř
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce másla
  • 2 lžičky česneku, drobně nakrájet
  • 2 hrsti špenátových listů
  • sůl

1. V pánvi rozehřát máslo, přidat olivový olej, česnek, krevety, smažit 5 minut.
2. Vyndat krevety, do pánve dát citrusy, prohřát, opatrně míchat, vrátit krevety, osolit.
3. Na másle prohřát špenátové listy, mírně osolit.
4. Na talíř dát do středu špenát, na něj krevety, na ně citrusy, přelít výpekem.
Příloha: vařená rýže.
Víno: Chardonnay, pozdní sběr.

CHOBOTNICE SE STUDENOU OMÁČKOU

  • Chobotnici rozpůlit, očistit, uvnitř nakrájet podílně, pak příčně, neproříznout.

1. Osmažit z obou stran, posypat čerstvě mletým černým pepřem.

Omáčka

  • 2 chilli papričky, hrubě nakrájet
  • 0,5 kg rajčat, oloupat, hrubě nakrájet
  • 2 rajčata, hrubě nakájet
  • 2 stroužky česneku
  • 0,5 dcl červeného vína
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • ½ lžičky čerstvého zázvoru, drobně nakrájet
  • 1 lžíce thajské rybí omáčky
  • ¼ lžičky bílého pepře
  • 1 lžička cukru

1. Dát do mixeru všechny položky, rozmixovat, obsah přelít do kastrolu.
2. Do mixeru 2 rajčata, jen částečně rozmixovat, přidat do kastrolu, uvést do varu.
3. Pomalu vařit, odstraňovat pěnu, zredukovat o 1/3, vychladit.
Omáčku přelít přes chobotnici nakrájenou na pruhy.
Příloha: bílé pečivo, nebo rýže.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ