• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

OVAROVÁ POLÉVKA S KROUPAMI

2,5 litru ovarového vývaru
½ lžíce másla
1 cibule, hrubě nakrájet
1/8 celeru, drobně nakrájet
1 mrkev, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
3 lžíce krup
3 stroužky česneku, rozmačkat
2 lžičky majoránky
pepř
sůl

1. Přes noc namočit kroupy, uvařit v nové vodě, scedit, propláchnout, v menším množství vody uvařit doměkka, scedit.
2. V hrnci rozpustit máslo, přidat kořenovou zeleninu, osmažit, přidat cibuli, osmažit, zalít vývarem, uvařit zeleninu doměkka.
3. Přidat kroupy, česnek, provařit, přidat pepř, majoránku, dochutit pepřem solí.
Prezentace: porce polévky sypat zelenou petrželí.

SMAŽENÉ TVARŮŽKOVÉ ŠIŠKY

  • 3 bílky, ušlehat sníh
  • 30 dkg tvrdého sýra, nastrouhat
  • 30 dkg tvarůžků, nastrouhat, před strouháním nechat ztuhnout v mrazáku
  • 3 lžíce sádla
  • 2 lžíce másla, rozpustit
  • strouhanka
  • ½ lžičky sladké mleté papriky
  • ½ lžičky šalvěje
  • pepř
  • sůl

1. Smíchat sníh, strouhané sýry, vmíchat papriku, šalvěj, pepř, sůl.
2. Z těsta vyválet válečky, obalit ve strouhance.
3. Na pánvi rozpustit sádlo, obalenou směs smažit.
Příloha: bramborová kaše, okurkový salát
Prezentace: na polovinu talíře položit 4 osmažené válečky, na druhou polovinu talíře položit bramborovou kaši, přelít máslem.

KRÁLÍK S CIBULÍ

  • 1 králík
  • 0,5 kg cibule, drobně nakrájet
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce olivového oleje
  • ½ hlavy česneku
  • 4 lžíce octa
  • ¾  kg rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, rozmixovat
  • 2 bobkové listy
  • ½ lžičky rozmarýnu
  • ½ lžičky zázvoru
  • 0,5 l vývaru z hlavy, krku, dolních částí běhů, kořenové zeleniny, cibule
  • pepř
  • sůl

1. Králíka rozdělit na logické díly, kousky, přelít octem, nechat 2 hodiny, občas přelévat, osušit.
2. V tlakovém hrnci rozehřát 1 lžící másla, maso osolit, opepřit, osmažit, vyndat na talíř.
3. Do hrnce přidat 1 lžíci másla, olej, cibuli, smažit 10 minut, míchat.
4. Přidat celé stroužky česneku, osmažit, přidat rajčata, zázvor, rozmarýn, bobkový list, vývar, dusit 30 minut.
Příloha: vařená rýže, vařené brambory, šťouchané brambory.
Víno: Tramín.

ZÁLIVKA Z NIVY

  • 100 g nivy, nastrouhat
  • 2 dcl kysané smetany
  • 2 lžíce majonézy
  • 2 lžíce mléka
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • pepř
  • sůl

Všechno smíchat.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ