- 2,5 kg kapr – nakrájet na podkovy vysoké 3 cm, nebo úhoř, treska, kvalitní filé
- 3 lžíce hladké mouky na obalení ryby, mimo lososa
- 15 dkg choriza, nakrájet na tenké nudličky, nebo 10 dkg libové anglické slaniny a 10 dkg kvalitní klobásy, nakrájet na tenké nudličky
- 12 středních brambor
- ½ kg bílých fazolí
- 4 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu
- 2 sušená rajčata (nemusí být, ale dodají jídlu chuť)
- 2 střední cibule, drobně nakrájet
- 3 stroužky česneku, nakrájet na plátky
- 1 střední mrkev, drobně nakrájet
- 6 tenkých plátků baklažánu
- 1 citrón
- 1 dcl bílého vína (Pálava, Müller Türgau, Veltlínské zelené)
- ½ kostky hovězího masoxu
- 3 dcl vody
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 sušená chilli paprička
- 4 kuličky celého pepře
- 1 bobkový list
- tymián
- provensálské koření
- pepř mletý
- sůl
1. Brambory uvařit, nechat vychladnout, oloupat, nakrájet na plátky.
2. Na plech dát alobal, nebo pečící papír, rozložit plátky brambor, mírně osolit, posypat tymiánem, dát do trouby, péct 15 minut nezakryté při teplotě 180°C.
3. Uvařit fazole, vodu nesolit.
4. Ve větším kastrolu rozpustit 1 lžíci másla, přidat olivový olej, přidat cibuli, smažit 2 minuty, přidat mrkev, smažit další 4 minuty, míchat
5. Přidat ¼ lžičky tymiánu, ½ lžičky provensálského koření, přidat česnek, když zavoní, přidat chorizo, přidat víno, téměř zredukovat (odvařit), míchat.
6. Přidat rajčata, mírně vydusit, míchat.
7. Přidat sušená rajčata, chilli papričku, celý pepř, bobkový list, masox, vodu, vařené fazole, mletý pepř, osolit, dusit 15 minut.
8. Do kastrolu k fazolím vmíchat brambory.
9. Plátky baklažánu osmažit na trošce olivového oleje.
Příprava ryby
V pánvi rozehřát 1 lžíci másla, rybu osolit, opepřit, krátce opéct z obou stran.
Porce ryby naskládat do pekáče, mírně podlít vodou, nebo bílým vínem, nebo rybím vývarem, zakrýt.
Vložit do trouby rozehřáté na 180°C, dusit cca 10 minut.
Po vyjmutí z trouby rybu mírně přelít olivovým olejem.
Podávat: na talíř dát fazole a brambory, na ně položit rybu, na rybu plátek baklažánu, přidat 1/6 citrónu.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr.