• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

KUŘE S MEDEM A SALÁTEM JAKO WALDORF

  • 8 velkých kuřecích nohou, odstranit kůži
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžičky sezamového oleje
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička koření 5 vůní
  • 1 lžíce sezamových semen nebo rozdrobeného osmaženého chleba
  • 1 lžíce pažitky

1. Rozpálit troubu.
2. Maso několikrát podélně rozříznout podle kosti.
3. Smíchat sojovou omáčku, sezamový olej, med a koření 5 vůní.
4. Marinádou potřít maso, marinovat 30 minut, pak opéct.
5. Kuřecí maso dát do pekáče, péct 20 minut při 180°C.

Salát jako Waldorf

-    2 jablka
-    1 lžíce citrónové šťávy
-    2 celerové stonky
-    50 g hrozinek
-    350 g hnědé rýže, uvařit

Oloupat a nakrájet jablka, polít citrónovou šťávou, smíchat s celerem, hrozinkami a hnědou rýží.
Víno: Sauvignon, pozdní sběr.

PÁLIVÉ CITRÓNOVÉ KUŘE S MEDEM

  • 2 velká kuřecí prsa

Marináda
-    chilli paprika, drobně nakrájet
-    šťáva z 1 citrónu
-    2 lžíce medu
-    2 lžičky směsi koření – oregáno, bazalka, petržel
-    2 stroužky česneku, rozdrtit
-    1 lžíce hořčice
-    sůl,
-    pepř

1. Smíchat všechny položky marinády.
2. Několikrát naříznout kuřecí prsa a dát do marinády, přes noc.
3. Rozpálit troubu na 180 C°.
4. Kuřecí prsa dát do pekáče, přelít zbytkem marinády a péct 30 minut. Obracet.
Víno: Chardonnay, pozdní sběr.

KUŘECÍ PRSA S KOŘENĚNOU MEDOVOU POMERANČOVOU GLAZUROU

 

  • ¼ hrnku medu
  • 2 lžíce pomerančové šťávy
  • 1 lžička pomerančové kůry
  • 1 stroužek česneku, rozdrtit
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky čerstvě mletého pepře
  • 4 kuřecí prsa
  • 1 lžíce másla
  • ½ lžíce oleje
  • petržel nebo cibuli na ozdobu


1. Smíchat med s pomerančovou šťávou, kůrou, česnek, sůl, pepř.
2. Osolit kuřecí prsa.
3. Rozpálit olej a máslo a opéct kuřecí prsa, na každé straně 4 minuty.
4. Potřít opečené maso směsí a znovu opéct 2 minuty z každé strany.
5. Na talíři maso přelít zbytkem směsi.

 

KUŘE NADÍVANÉ RÝŽÍ A HOUBAMI A MEDEM (nádivka lze i jako příloha)

  • 2 hrnky vařené rýže
  • 1 lžíce oleje
  • ½ hrnku drobně krájené cibule
  • 1 lžíce drceného česneku
  • ½ drobně krájeného celeru
  • 2 hrnky hub, nakrájet na plátky
  • ¼ hrnku sušených meruněk, drobně nakrájet
  • 2 lžíce petržele, drobně nakrájet
  • ¼ hrnku medu


1. Na oleji osmažit cibuli, celer, česnek.
2. Přidat houby a dusit 10 minut.
3. V hrnci smíchat rýži, dušené houby, meruňky, petržel a med.
4. Použít jako nádivku, nebo dát jako přílohu.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ