• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

ŠPAGETY CARBONARA

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 120 g anglické slaniny, drobně nakrájet
  • 2 vejce
  • 3 lžíce teplé smetany
  • 450 g špaget
  • 60 g sýru pecorino romano
  • pepř
  • sůl

1. Slaninu osmažit na olivovém oleji.
2. Ve větší míse rozmíchat vejce a teplou smetanu, přisypat horké špagety a promíchat.
3. Vmíchat slaninu a 2 lžíce výpeku.
4. Posypat sýrem, dochutit pepřem a solí.

TRESKA S OLIVAMI

  • 1 kg filetů z tresky
  • ½ kg brambory, oloupat, nakrájet na tenké plátky
  • 10 dkg černých oliv bez pecek
  • 1 cibule, nakrájet na plátky
  • 8 dkg kapary, namočit do teplé vody
  • 1 svazek petržele, drobně nakrájet
  • 1 celerová nať, nakrájet na tenká kolečka
  • 3 rajčata, nakrájet na silnější plátky
  • 1 sušené rajče, nakrájet na proužky
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 0,4 dcl drůbežího vývaru
  • pepř
  • sůl

1. V kastrolu rozehřát máslo, přidat olivový olej, přidat cibuli, olivy, rajčata, sušená rajčata, petržel, celer, pepř, sůl, zalít
    vývarem, dusit 15 minut.
2. Přidat tresku tak, aby byla zakryta omáčkou, přidat brambory, dusit 20 minut. Pokud je potřeba omáčku zredukovat.
    Ochutit solí a pepřem.

ZÁKLADNÍ TĚSTO NA PIZU A CALZONES

  • ¾ hrnku vody teplé 60 °C
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 ¾ hrnku hladké mouky, prosát - nutné
  • 10 g droždí
  • 1 lžička soli

1. V malé misce smíchat trochu mouky, droždí, cukr, olivový olej, nechat vzejít kvásek.
2. V míse smíchat mouku, sůl, vmíchat kvásek.
3. Pomoučnit vál a hníst těsto v pomoučněných rukách, až je elastické, cca 10 – 15 minut, potřít olivovým olejem, zakrýt
    fólií, dát kynout 1,5 hodiny
4. Rozdělit na dva díly a ty nechat přikryté kynout ještě 30 minut. 

RATATOUILLE

olivový olej na smažení zeleniny
máslo na smažení zeleniny
2 cibule, nakrájet na osminky
1 baklažán, nakrájet na kostičky 3 cm
2 menší cukety, nakrájet na kostičky 2 cm
5 rajčat, nakrájet na osminky
3 papriky, nakrájet na proužky
3 stroužky česneku, nakrájet na plátky
½ lžičky cukru
1 lžíce čerstvé petržele, drobně nakrájet
2 snítky tymiánu
½ lžičky provensálského koření
1 bobkový list
4 kuličky černého pepře
2 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
pepř
sůl

V kastrolu rozpustit kousek másla, 1 lžíci olivového oleje, přidat česnek, když zavoní, odstavit kastrol z plotny.
Každou zeleninu smažit zvlášť, pouze cibuli a rajčata společně.
Na pánvi rozehřát kousek másla, 2 lžíce olivového oleje, přidat lilek, provensálské koření, osmažit, až začne mírně hnědnout, opepřit, osolit, promíchat, vložit do kastrolu.
Na pánvi rozehřát kousek másla, 2 lžíce olivového oleje, přidat cuketu, provensálské koření, osmažit, až začne mírně hnědnout, opepřit, osolit, promíchat, vložit do kastrolu k lilku.
Na pánvi rozehřát kousek másla, 2 lžíce olivového oleje, přidat papriky, provensálské koření, osmažit asi 3 minuty, až začnou mírně měknout, opepřit, osolit, promíchat, vložit do kastrolu k lilku a cuketě.
Na pánvi rozehřát kousek másla, 2 lžíce olivového oleje, přidat cibuli, smažit 3 minuty, přidat rajčata, provensálské koření, smažit, až rajčata začnou mírně měknout, opepřit, osolit, promíchat, vložit do kastrolu k ostatní zelenině.
Kastrol se zeleninou dát na plotnu. Přidat cukr, bobkový list, tymián, celý pepř, víno, dusit 10 minut, dochutit pepřem, solí, vmíchat zelenou petržel.
Je žádoucí, aby ratatouille bylo dostatečně měkké, zde módní al dente neplatí.
Příloha: bílé pečivo, bageta nebo tousty opečené na másle s česnekem. Vhodné sypat strouhaným balkánským sýrem.

Ratatouille je vhodná příloha ke smaženým a pečeným vepřovým kotletám, ke smaženým proužkům vepřového nebo krůtího masa, k rybám.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ