- 1 kachna (husa)
- kmín
- sůl
- jablka neloupaná bez jádřinců
1. Kachnu omýt, osolit, okmínovat vně i uvnitř, naplnit jablky.
2. Kachnu dát do pekáče na prsa, podlít vodou, dát do trouby vyhřáté na 220°C, péct 20 minut.
3. Snížit teplotu na 190°C, péct 10 minut.
4. Kachnu obrátit, propíchat na prsou a pod křídly, aby se uvolnilo sádlo, ale jen pod kůži. Z pekáče pak sádlo odebrat, podlít horkou vodou.
5. Pekáč s kachnou vrátit do trouby a péct ještě 25 minut na každých 450 g váhy.
Kachnu vyndat na talíř, překrýt alobalem. Před krájením nechat kachnu 20 minut ležet.
DUŠENÉ ZELÍ BÍLÉ
- 750 g zelí, vykrojit košťál, nakrájet na nudličky
- 4 lžíce sádla
- 2 cibule, drobně nakrájet
- ½ lžíce hladké mouky
- 4 lžíce octa
- 1 lžička kmínu
- 40 g cukru
- sůl
V kastrolu rozpustit 2 lžíce sádla, přidat cibuli, osmažit, přidat scezené zelí, podlít vodou, dusit 5 minut odkryté, aby vyprchaly čpavé látky, přidat vodu, cukr, ocet, kmín dusit do měkka, dochutit solí.
LEPŠÍ
1. Do kastrolu dát vodu přivést k varu, přidat zelí, dusit odkryté 5 minut, aby vyprchaly čpavé látky, scedit.
2. Udělat jíšku: v kastrolu rozehřát 2 lžíce sádla, přidat cibuli, osmažit, přidat mouku, udělat jíšku zředit vodou provařit 45 minut.
3. Z cukru udělat karamel, přidat vodu, karamel rozpustit.
4. V kastrolu rozpustit 2 lžíce sádla, přidat cibuli, osmažit, přidat scezené zelí, podlít vodou.
5. Vmíchat rozpuštěný karamel, 2 menší naběračky provařené jíšky, kmín, ocet.
6. Dusit doměkka.
DUŠENÉ ZELÍ ČERVENÉ
Červené zelí je jemnější než bílé, proto se nepřidává ocet a kmín.
- 750 g zelí, vykrojit košťál, nakrájet na nudličky
- 1 cibule, drobně nakrájet
- 4 lžíce sádla
- ½ lžíce hladké mouky
- 1 lžíce cukru
- sůl
V kastrolu rozpustit 2 lžíce sádla, přidat cibuli, osmažit, přidat scezené zelí, podlít vodou, přidat cukr, dusit do měkka, dochutit solí.
LEPŠÍ
1. Udělat jíšku: v kastrolu rozehřát 2 lžíce sádla, přidat cibuli, osmažit, přidat mouku, udělat jíšku zředit vodou, provařit 45 minut.
2. Z cukru udělat karamel, přidat vodu, rozpustit.
3. V kastrolu rozpustit 2 lžíce sádla, přidat cibuli, osmažit, přidat, podlít vodou.
5. Vmíchat rozpuštěný karamel, 2 menší naběračky provařené jíšky.
6. Dusit doměkka.
Příloha: houskový knedlík.
Víno: Rulandské modré; Svatovařinecké.