• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

KUŘECÍ PRSA V LISTOVÉM TĚSTĚ S ŽAMPIÓNOVOU OMÁČKOU

4 kuřecí prsa, podélně přepůlit, osolit, opepřit
2 kapie, podélně rozpůlit, očistit
1 kapusta
8 plátků anglické slaniny
½ lžíce másla
1 žloutek, rozšlehat
2 lžičky šalvěje
pepř
sůl

Kapustu rozebrat na listy, vykrojit košťál, vložit do vařící osolené vody, blanšírovat, vyndat, nechat okapat.
V kastrolku rozpustit máslo, přidat přepůlené kapie, krátce osmažit, podlít vodou, dusit cca 5 minut. Vyndat nechat okapat.
Listové těsto rozválet do plátu a vyříznout 4 obdélníky cca 30 x 25 cm.
Mezi rozpůlená kuřecí prsa vložit polovinu kapie, prsa zabalit do čtyř vrstev z listů kapusty a ještě pevně zabalit do dvou plátků anglické slaniny.
Balíčky zabalit do listového těsta, okraje těsta potřít žloutkem a pevně spojit.
Na plech položit papír na pečení, na papír položit balíčky a povrch těsta ještě potřít zbylým vajíčkem, vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct 30 – 35 minut.
Příloha: opečené tymiánové brambory, vařená rýže.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr.

Tymiánové brambory
Brambory uvařit ve slupce, nechat vychladnout, oloupat, nakrájet na plátky.
Na plech dát alobal nebo pečící papír, rozložit plátky brambor, posypat tymiánem, dát do trouby, péct 15 minut nezakryté při teplotě 180°C, osolit až opečené brambory.

Žampiónová omáčka
200 g žampiónů, odstranit třeně, klobouky oloupat, drobně nakrájet
400 g žampiónů, odstranit třeně, klobouky oloupat, nakrájet na silnější plátky
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
0,5 l drůbežího vývaru
2 dcl smetany ke šlehání
1 žloutek
1 lžíce citrónové šťávy
špetku estragonu
bílý pepř
sůl

Hladkou mouku dát malého kastrolku, krátce opražit
V hrnci rozehřát 1 lžíci másla, přidat drobně krájené žampióny, citrónovou šťávu, smažit 5 minut.
Přidat hladkou mouku, promíchat, zředit studeným vývarem, přidat estragon, pepř, sůl, vařit 30 minut, případně ředit vývarem, scedit.
Mezitím na pánvi rozehřát 1 lžíci másla, přidat na plátky krájené žampióny, smažit 5 minut.
Žampióny přidat do scezené omáčky, provařit 10 minut, míchat, případně ředit vývarem.
Ve smetaně rozmíchat žloutek
Hrnec odstavit z plotny, dobře vmíchat smetanu se žloutkem, dochutit pepřem, solí.

MEDOVÁ OMÁČKA NA GRILOVANÉ MASO

MEDOVÁ OMÁČKA NA GRILOVANÉ MASO

2 lžíce stolního oleje
1 malá cibule, drobně nakrájet
1 stroužek česneku, rozmačkat
4 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, rozmixovat
3 lžíce medu
3 citrónové šťávy
1 dcl bílého vína (Rulandské bílé, Rulandské šedé)
2 dcl masového vývaru
½ lžičky soli
¼ lžičky hrubě mletého pepře

1. V kastrolu rozehřát olej, přidat cibuli, smažit 6 minut, míchat.
2. Přidat česnek, když zavoní, přidat rajčata, přidat víno, když se víno vydusí přidat vývar, pepř, sůl, dusit 15 minut, míchat.
Přidat med, citrónovou šťávu, provařit 3 minuty, míchat.
Dochutit pepřem, solí.
Ke grilovanému kuřeti, vepřovému masu, žebírkům, lososu.

ŠVESTKOVÁ OMÁČKA

3 lžíce povidel
1 lžíce sojové omáčky
½ lžičky bílého pepře
1 lžička cukru, pokud možno hnědého
1 lžíce oleje
½ malé cibule, drobně nakrájet
¼ l kuřecího vývaru

Vše svařit a rozmixovat.
Pokud je omáčka moc řídká vařit až se odpaří na správnou hustotu, pokud je naopak hustá přidat vývar.
Na hovězí a vepřová masa.

MERUŇKOVÁ OMÁČKA S LIMETKAMI

5 lžic meruňkové zavařeniny
šťáva ze dvou limetek
3 lžíce rozinek
1 lžíce octa balsamico
2 lžíce kečupu z rajčat
2 lžíce worcesterové omáčky
1 lžíce pálivé omáčky
¼ lžičky soli
¼ lžičky pepře

V kastrolu rozpustit zavařeninu, přidat ostatní položky, prohřát.
Na hovězí a vepřová masa, krůtí prsa.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ