• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

UNIVERZÁLNÍ OMÁČKA

(Velmi podobná nejznámější americké "A-1 Steak Sauce")

5 rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, rozmixovat
1 cibule, drobně nakrájet
1 stroužek česneku, drobně nakrájet
2 dcl masového vývaru
2 lžíce worcesterové omáčky
2 lžíce citrónové šťávy
1 lžíce octa
2 lžíce sojové omáčky
2 lžíce cukru
1 lžíce plnotučné hořčice
1 lžíce másla
pepř
sůl

V kastrolu rozpustit máslo, přidat cibuli, když začne mírně žloutnou, přidat česnek.
Když česnek zavoní, přidat ostatní položky, pomalu vařit téměř do zhoustnutí, míchat.
Scedit, dochutit pepřem, solí.

PEPŘOVÝ DIP

2 lžíce bílého vína
1 lžička cukru
1 lžička hrubě mletého pepře
250 g bílého jogurtu
1 lžička kari koření
1 lžička pálivé papriky
větší špetka zázvoru
špetka skořice
sůl

1. Víno promíchat s cukrem a svařit.
2. Přisypat pepř a odstavit z ohně. Nechat vychladnout.
3. Vmíchat do jogurtu zároveň s ostatním kořením. Nechat v chladnu hodinu proležet.
Vhodné ke všem grilovaným masům, kromě ryb.

CHILLI OMÁČKA

500 g rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
2 velké papriky, drobně nakrájet
150g kapie nebo červené papriky
4 sušené chilli papričky
1 velká cibule, drobně nakrájet
3 stroužky česneku, drobně nakrájet
75g cukru
1 lžíce octa
4 dcl masového vývaru
2 lžíce másla
1 hrst zelené drobně krájené petržele
pepř
sůl

Rajčata rozvařit s cukrem asi 10 – 15 minut.
Papriky nebo kapie opéct v troubě, odstranit slupku, drobně nakrájet, přidat k rajčatům.
Na pánvi rozehřát máslo, přidat cibuli, smažit, až cibule začne mírně žloutnout, přidat česnek, když zavoní, směs přidat k rajčatům a rozmixovat.
Přidat ocet, vývar.
Redukovat na požadovanou hustotu, přidat petržel, případně dochutit pepřem, solí.
K hovězím a vepřovým masům.

(Po vyjmutí z trouby dát papriky na 5 minut do igelitového pytlíku, pak jede slupka dobře oddělit.)

OMÁČKA S MEDEM NA GRILOVANÉ MASO

2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
1 cibule, drobně nakrájet
700 g rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
170 g kečupu
6 stroužků česneku, rozmačkat
1 lžíce octa
0,5 dcl worcestrové omáčky
2 lžíce citrónové šťávy
¼ lžičky chilli
1 lžíce provensálského koření
1 lžička cuminu
2 lístky bobkového listu
1 lžička tymiánu
1 lžička pepře
4 lžíce medu
1 lžička soli  

Do kastrolu vložit máslo, přidat olivový olej, rozehřát, přidat cibuli, smažit, až začne mírně žloutnout.
Přidat česnek, když zavoní, přidat rajčata, krátce podusit, přidat ostatní suroviny, kromě medu, provařit 30 minut.
Vmíchat med, provařit, odstranit bobkové listy, nechat vychladnout.
Přelévat přes grilované hovězí a vepřové maso, vhodné i pro drůbeží maso.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ